Spali naši předkové lépe než my? Pojďme se podívat na to, jak nám škodí modré světlo a co dalšího nám krade spánek.

Spali naši předkové lépe než my? Pojďme se podívat na to, jak nám škodí modré světlo a co dalšího nám krade spánek.

4 minuty čtení 1118
Autor: Lenka Zajíčková

Máte čím dál víc probdělých nocí? Večer ne a ne usnout a ráno se budíte jako přejetí parním válcem? Dost možná naleznete příčinu v tomto článku. A samozřejmě i možnosti, jak svůj spánek vylepšit.

Pokud jste si právě otevřeli tenhle článek a venku už je tma, pak ho prosím zavřete. Sedněte si k němu zítra. Důvodem je, že…

…modré světlo je i tam, kde ho nečekáte, a zabíjí váš spánek.

Nejde totiž jen o světlo, které svítí viditelně modře, třeba z billboardů. Pojem modré světlo znamená, že jde o typ světla, které má kratší vlnovou délku než jiné barvy světla. Přirozeně ho vyzařuje slunce, ale také ho najdeme v umělých zdrojích, jako jsou obrazovky telefonů, počítačů a LED osvětlení. Modré světlo může ovlivňovat náš spánek, protože pokud jsme mu vystaveni večer, může narušit naši schopnost usnout.

Modré světlo má i pozitivní vliv a lidské tělo ho potřebuje. ALE ve dne. Stimuluje nás k práci a udržuje nás v bdělosti. Takže ve škole, zaměstnání a všude tam, kde chceme mít mozek v činnosti, nám studené typy světla pomáhají. Jenže v noci chceme opak…

Jednoduše řečeno – pokud jsme vystaveni modrému světlu v čase, kdy máme spát, je to proti přírodním zákonům, neboť se snažíme o odpočinek a zároveň nabádáme mozek k aktivitě.

Kde všude je modré světlo?

  1. Telefony, počítače, tablety, televize a všechny spotřebiče s obrazovkou,
  2. LED žárovky a zářivky vyjma těch červených,
  3. pouliční osvětlení, vývěsní tabule, umělé osvětlení památek,
  4. malé obrazovky na mikrovlnkách, troubách lednicích atd. a dokonce i třeba světýlko na dálkovém ovladači.

Modré světlo lze v domácnosti celkem snadno eliminovat. Základem je ale i správná spánková hygiena. To znamená žádné obrazovky alespoň hodinu před usnutím, vyvarování se stresovým situacím nebo práci a nastavení režimu. Každý den, a to i o víkendu, se doporučuje chodit spát a vstávat ve stejný čas. Tělo si zvykne a bude pro něj jednodušší takto fungovat. V ložnici bychom měli mít absolutní tmu a spíše chlad. Rozhodně sem nepatří televize!

Jak omezit modré světlo v domácnosti

  • Volte spíše více menších lampiček než jedno centrální světlo. Do některých z nich dejte červené žárovky, kterými budete svítit už v podvečer.
  • Investujte do zatemňovacích rolet a závěsů, které zablokují světlo zvenčí.
  • Vybírejte nové žárovky chytře – v intenzitě svítivosti i barvě je velký výběr. Studené tóny volte do pracovny, nad kuchyňskou linku nebo do garáže, teplé světlo do obýváku.
  • Večer můžete nosit speciální červené brýle, které blokují modré světlo.
  • V elektronických zařízeních lze nastavit filtr modrého světla – obvykle ho však omezuje jen z části.

Tip na čtení: kniha Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění od Matthewa Walkera. Tato kniha je jednou z nejvýznamnějších knih o spánku. Matthew Walker, přední světový odborník na spánek, podrobně vysvětluje, jak spánek ovlivňuje náš mozek a tělo, a proč je nezbytný pro naše zdraví. Kniha je plná fascinujících vědeckých poznatků a nabízí praktické rady, jak zlepšit kvalitu spánku. 

Od modrého světla dál – co dalšího nám ruší spánek?

Když odhlédneme o vážnějších zdravotních potíží, užívání léků a dalších specifik, které se týkají lidí individuálně, je tu něco, co děláme skoro všichni:

Kofein nejen v kávě, ale i čaji, limonádách a energetických nápojích má zkrátka povzbuzující působení delší, než bychom potřebovali. U citlivých osob účinkuje kofein celkem dlouho. A podobně funguje i alkohol nebo jiné návykové látky. Zkuste je proto vyměnit za jiný životabudič: ženšen.

Vysoké úrovně stresu a úzkosti mohou vést k problémům s usínáním a častému probouzení během noci, protože prostě musíme přemýšlet o tom, co se nám děje. Rychlé řešení není, důrazně doporučujeme pečovat o svou psychickou pohodu průběžně.

S čím těžko něco uděláme, je náš věk. Protože spánek se během života stále mění a rozvíjí, můžeme s přibývajícími léty pocítit, že spíš k horšímu. Je to přirozené, byť nepříjemné. O to více je dobré myslet na doporučení týkajících spánku. Mnohdy pomůže i zvýšená fyzická aktivita.

Jak je možné, že naši předkové spali lépe

Třeba před 200 lety lidé spali průměrně 8-9 hodin za noc. Životní rytmus byl více synchronizovaný s přirozeným světlem, což znamenalo, že lidé šli spát brzy večer a vstávali s východem slunce. A jsme opět u toho… Dnes se délka spánku zkrátila na 6-7. Dlouhá pracovní doba, sociální aktivity a používání elektronických zařízení přispěly k tomu, že lidé chodí spát později. Ale samozřejmě má vliv i řada dalších faktorů. Výsledkem ale je, že populace trpí na více zdravotních problémů, protože spánek je jedním ze základních pilířů imunity.

A všimněte si, jak se svítilo dřív – lidé byli omezeni na teplé světlo svíček, ohně, případně olejové lampy. Zkuste tedy svítit podobně - svíčkou, menší lampičkou s červenou žárovkou. Pokud bychom to nechali na přírodě, jako naši předci, zcela přirozeně a pravidelně by se dostavoval spánek i buzení bez potíží. Dříve bylo i méně hluku a ostatních elementů, zatímco lidé ve městech jsou dnes rušeni např. auty po celou noc. 


Zkrátka a dobře – jako lidský druh máme mozek stále naprogramovaný skoro stejně, jako pravěký člověk. I když doba je miliony let napřed, evoluce našeho mozku jí prostě nestíhá a do velké míry potřebujeme pro spánek přesně to, co Lovci mamutů. 


Zdroje: 

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění, Matthew Walker

https://www.nhs.uk/conditions/insomnia/

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna