Vitamín K: nedostatková položka v našem jídelníčku

Vitamín K: nedostatková položka v našem jídelníčku

2 minuty čtení 2519

Víte, k čemu je dobrý vitamín K? Tipnete si, ve kterých potravinách je ho nejvíce? Už teď Vám prozradíme, že mnoho z nás trpí jeho nedostatkem. Podívejme se, jak to s vitamínem K vypadá

Pro správnou srážlivost krve i zdravé kosti

Krevní srážlivost je nesmírně důležitá. Každé malé škrábnutí či obyčejné krvácení z nosu by se bez ní mohlo změnit v nebezpečný, někdy život ohrožující úbytek krve. A právě Vitamín K2 se stará o to, aby k takovým situacím nedocházelo. Je potřebný pro tvorbu koagulačních faktorů. Výsledkem celého procesu je jediné: zástava krvácení a také celkový vliv na krevní řečiště.

Ukázalo se, že strava lidí, která je chudá na vitamín K, souvisí s kvalitou kostní hmoty. Mimo jiné je to proto, že vitamín K a vitamín D spolupracují na procesu ukládání vápníku do kostí. A ten je jejich stavební hmotou. Jednoduše řečeno – bez vitamínu K a D mají kosti nedostatek materiálu k vybudování odolné struktury. A když naše tělo přijímá těchto látek málo, je to dvojitý problém. 

K(áčko) existuje ve dvou formách

Vitamín K1 si lze zapamatovat podle zelené barvy, protože ho obsahuje listová zelenina, brokolice, saláty, kadeřávek či špenát. Dopřáváte si je často?

Vitamín K2 najdeme mnohem hůře. Nejbohatším a zároveň nejpodivnějším zdrojem jsou fermentované sójové boby – tzv. natto (na fotografii níže). V menší míře ho pak najdeme ve vajíčkách a mléčných produktech ve farmářské kvalitě. 

Možná jste slyšeli o speciální dietě, která naopak vitamín K eliminuje. Měli by ji dodržovat lidé užívající léky na ředění krve. Ti by také měli konzultovat užívání doplňků stravy s K(áčkem) se svým lékařem. 

Je vitamín K důležitější pro ženy? 

Veškeré vitamíny potřebujeme pro celkové zdraví bez ohledu na pohlaví či věk. V tomto případě by měly být ženy přece jen o něco aktivnější. Musí totiž počítat s přirozenou krevní ztrátou během menstruace, která může být při nedostatku vitamínu K silnější. K tomu přistupuje i fakt, že po menopauze dochází ke zhoršení kvality kostí. 

Hormony, které se v tomto životním období mění, mají totiž neblahý vliv na ukládání vápníku do kostí. Prospěje jim proto větší dávka vápníku i vitamínu K a D. Tato trojice by tedy měla být vždy kompletní! A u žen o to více!

Vitamín K2 Complex

Vitamín K2 Complex Měsíční balení

Vitamín K2, často označovaný jako supervitamín, má zdokumentovaný účinek na zajištění normální srážlivosti krve a podílí se také na optimálním stavu kostí. V běžné stravě se vitamín K2 téměř nenachází, je proto dobré ho doplňovat v kapslích.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna