Jak je to s vitamínem D ze sluníčka během podzimu a zimy?

Jak je to s vitamínem D ze sluníčka během podzimu a zimy?

3 minuty čtení 2185

Že získáváme vitamín D díky sluníčku, se učí už na základní škole. Jak je to ale v měsících, kdy slunce skoro nesvítí? Dozvíte se zde.

Jak je možné, že máme vitamín ze slunce?

To je totiž trochu nepřesná, ale obecně zakořeněná informace. Sluníčko nám žádný vitamín D neposílá. Funguje to tak, že se vytváří v naší pokožce ve chvíli, kdy na ni dopadají sluneční paprsky. A nejenom nám - vitamín D se takto tvoří i zvířatům. 

Už teď je vám asi jasné, kde je ten háček. Pokud jsme oblečeni, nebo když slunce nesvítí, proces tvorby vitamínu D je omezen nebo skoro nemožný. To samé platí, když si namažeme kůži opalovacím krémem. Ten vytvoří bariéru pro proniknutí škodlivého UVA a UVB záření, zároveň ale také pro syntézu vitamínu D.

Pozor: ochrana kůže před nebezpečným zářením a spálením je důležitější. Své tělo proto chraňte na slunci oděvem nebo opalovacím mlékem. Vitamín D je možné doplňovat v tabletkách, zdravou kůži však máme jenom jednu. 


Svou roli hraje to, kde žijeme

Je tu ještě jedna věc, kvůli které má většina obyvatel naší země nedostatek vitamínu D. Tou je poloha, kde se nacházíme. Zdejší podnebný pás nám přináší během roku málo slunečných dní. Slunce tu svítí krátce a slabší intenzitou, než jinde. Po hezkém létě se tomu těžko věří. Vzpomeňte si ale třeba na měsíc leden, kdy se všichni zoufale snažíme najít alespoň pár slunečných paprsků během dlouhých šedivých týdnů. 

V neposlední řadě se o vitamín D ochuzujeme i my sami. Své běžné dny trávíme zavřeni v budovách, do práce nebo do školy jedeme autem místo toho, abychom se prošli venku. Hodina denně na čerstvém vzduchu opravdu nestačí! 

Kdy tedy doplňovat vitamín D a jak? 

Když si dáme zmíněné souvislosti dohromady, tak dojdeme k závěru, že vitamín D je dobré doplňovat po celý rok. Obzvlášť důležité je to ale od podzimu do jara. Vitamínu D máme obecně nedostatek, od dětí až po seniory a přitom je to jeden z nejdůležitějších prostředků na podporu imunity.

Déčko se dá doplňovat různě. Pro nejmenší děti jsou nejvhodnější kapky. My dospělí obvykle sáhneme po malých tabletkách, které je fajn užívat s jídlem. Dobrou variantou je také rybí tuk - přirozený zdroj vitamínu. Tučné mořské ryby by se proto měly objevit na našem stole nejméně 2x do týdne. 


Vitamín D3 VitaSolaris

Vitamín D3 VitaSolaris Roční balení

Vitamín D je důležitý pro imunitní systém, abychom zůstali zdraví po celý rok! VitaSolaris obsahuje vitamín D3 – nejúčinnější formu vitamínu D. Zdravotnické instituce doporučují užívat vitamín D kvůli jeho prokázanému vlivu na imunitní systém.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna