Vliv vitaminu E na riziko KVO a celkovou mortalitu

Vliv vitaminu E na riziko KVO a celkovou mortalitu

Vyšší příjem vitaminu E ve stravě souvisí se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a celkové mortality. Tato zjištění naznačují potenciální přínos stravy bohaté na vitamin E pro podporu kardiovaskulárního zdraví a snížení mortality. K tomuto výsledku dospěla kontrolovaná, dvojitě zaslepená randomizovaná studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném časopise International Journal of Cardiology, Cardiovascular Risk and Prevention. V rámci studie bylo analyzováno téměř 40 000 účastníků průzkumu NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey). Výsledky zahrnovaly incidence kardiovaskulárních onemocnění (KVO), mortalitu na KVO a celkovou mortalitu.


Ze studie vyplývá i to, že v porovnání s osobami v nejnižším kvartilu příjmu vitaminu E, byli účastníci s vyšším příjmem tohoto vitaminu obecně mladší, měli vyšší vzdělání a vyšší rodinný příjem, častěji se jednalo o muže, nekuřáky a lidi užívající doplňky stravy. Ze zdravotního hlediska měli ti s vyšším příjmem vitaminu E zároveň nižší BMI, hladinu cholesterolu v séru a nižší výskyt hypertenze i diabetu.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772487524001053

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna