Proč je kombinace Omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitamínu D3 pro náš organismus tak důležitá?

V minulých příspěvcích jsme si uvedli základní fakta o omega-3 mastných kyselinách i vitamínu D3. Přestože jsou obě tyto substance chemicky naprosto odlišné, mají dva znaky společné. Obě jsou pro náš zdravý život nepostradatelné, zasahují do mnoha klíčových biochemických reakcí a procesů v těle a obě si naše tělo nedokáže samo syntetizovat, proto je musíme dodávat ve formě potravy nebo výživových doplňků.

Proč je kombinace Omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitamínu D3 pro náš organismus tak důležitá?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny zlepšují reologické vlastnosti krve (krev snadněji protéká i těmi nejtenčími kapilárami všech tělesných orgánů), snižují tvorbu tuků a tím i obsah tuku v krvi, zlepšují účinnost inzulínu, čímž snižují hladinu cukru v krvi. Těmito třemi důležitými účinky zásadně přispívají v prevenci rozvoje ischemických změn a vzniku aterosklerózy. Ve svém důsledku tak chrání naše srdce, mozek, sítnici, ledviny a všechny další životně důležité orgány. Byl také prokázán jejich pozitivní vliv na kognitivní funkce (vybavování si věcí, paměť, rozpoznávání) a některé psychiatrické stavy (schizofrenie, deprese). V neposlední řadě také působí stimulačně na náš imunitní systém. Omega-3 MK se také účastní syntézy testosteronu a estrogenu a přenáší v organismu významné látky, jimiž jsou vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Přírodními zdroji omega-3 nenasycených MK jsou především ryby, rybí olej, některé ořechy, sója a kukuřice. 

Vitamín D3 hraje naprosto zásadní a nezastupitelnou roli v metabolismu a mineralizaci kostí. Je odpovědný za vstřebávání vápníku, fosforu a hořčíku a jako takový je odpovědný za optimalizaci jejich hladin v krvi i za jejich adekvátní využití v našem organismu. Byla prokázána jeho pozitivní úloha v našem imunitním systému a v prevenci kardiovaskulárních a onkologických onemocnění.  Kromě postižení kostí a ledvin zvyšuje nedostatek vitamínu D potenciální riziko závažných respiračních infekcí. Jeho nedostatek je spojován se zvýšeným rizikem nebo závažností virové infekce, včetně HIV a COVID-19. Nízká hladiny vitamínu D se zdá být rizikovým faktorem i pro tuberkulózu, k jejíž léčbě se historicky používal. Přírodními zdroji vitamínu D3 je především mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek a ryby. Jeho množství v těchto potravinách je však velmi malé. Navíc ke správnému fungování je potřeba intenzivní sluneční svit, který mění prekurzor vitamínu na jeho funkční metabolit. K jeho vstřebávání a transportu v těle jsou potřebné tuky, například ve formě omega-3 MK. I proto je důležité při volbě nutričních doplňků uvážlivě volit kombinaci obou substancí.

Bylo prokázáno, že podávání výživových doplňků s obsahem omega-3 MK a vitamínu D3 po dobu 12 týdnů pacientům s roztroušenou sklerózou zlepšilo jejich fyzický i psychický stav (1). Studie také prokázaly, že užívání kombinovaných přípravků s obsahem omega-3 MK a vitamín D3 přispívá ke zlepšení stavu výživy a snižuje známky zánětu u nemocných po resekci kolorektálního karcinomu (2). Bylo také prokázáno, že tyto kombinované přípravky dokážou stabilizovat a oddálit známky osteoporózy před nástupem a v době nástupu menopauzy (3). Velmi účinné se tyto kombinované nutriční doplňky ukázaly také u nemocných trpících Crohnovou chorobou (4) a ostatními formami chronického autoimunitně podmíněného zánětu střevní sliznice (5). Ve všech případech byl prokázán pozitivní vliv na adekvátní mineralizaci kostí. Na druhé straně však studie neprokázaly vliv kombinace omega-3 MK + vitamín D3 na již vzniklé poškození sítnice v důsledku věkem podmíněné makulární degenerace (6) ani na stabilizaci či zlepšení funkce ledvin u nemocných s těžkým průběhem diabetu II. typu (7). Prokazatelně však fungují v časné prevenci všech těchto závažných stavů. 

Zdroje:

1) Kouchaki E, Afarini M, Abolhassani J, Mirhosseini N, Bahmani F, Masoud SA, Asemi Z. High-dose ω-3 Fatty Acid Plus Vitamin D3 Supplementation Affects Clinical Symptoms and Metabolic Status of Patients with Multiple Sclerosis: A Randomized Controlled Clinical Trial. J Nutr. 2018 Aug 1;148(8):1380–1386. doi: 10.1093/jn/nxy116. PMID: 29982544.
2) Haidari F, Abiri B, Iravani M, Ahmadi-Angali K, Vafa M. Randomized Study Design to Test Effects of Vitamin D and Omega-3 Fatty Acid Supplementation as Adjuvant Therapy in Colorectal Cancer Patients. Methods Mol Biol. 2020; 2138: 337–350. doi: 10.1007/978-1-0716-0471-7_24. PMID: 32219761.
3) Al-Shaer AH, Abu-Samak MS, Hasoun LZ, Mohammad BA, Basheti IA. Assessing the effect of omega-3 fatty acid combined with vitamin D3 versus vitamin D3 alone on estradiol levels: a randomized, placebo-controlled trial in females with vitamin D deficiency. Clin Pharmacol. 2019 Feb 4; 11:25–37. doi: 10.2147/CPAA.S182927. PMID: 30787641; PMCID: PMC6366354.
4) Ratajczak AE, Rychter AM, Zawada A, Dobrowolska A, Krela-Kaźmierczak I. Nutrients in the Prevention of Osteoporosis in Patients with Inflammatory Bowel Diseases. Nutrients. 2020 Jun 6;12(6):1702. doi: 10.3390/nu12061702. PMID: 32517239; PMCID: PMC7352179.
5) Ratajczak AE, Rychter AM, Zawada A, Dobrowolska A, Krela-Kaźmierczak I. Do Only Calcium and Vitamin D Matter? Micronutrients in the Diet of Inflammatory Bowel Diseases Patients and the Risk of Osteoporosis. Nutrients. 2021 Feb 5;13(2):525. doi: 10.3390/nu13020525. PMID: 33562891; PMCID: PMC7914453.
6) Christen WG, Cook NR, Manson JE, Buring JE, Chasman DI, Lee IM, Bubes V, Li C, Haubourg M, Schaumberg DA; VITAL Research Group. Effect of Vitamin D and ω-3 Fatty Acid Supplementation on Risk of Age-Related Macular Degeneration: An Ancillary Study of the VITAL Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. 2020 Dec 1;138(12):1280–1289. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2020.4409. PMID: 33119047; PMCID: PMC7596682.
7) de Boer IH, Zelnick LR, Ruzinski J, Friedenberg G, Duszlak J, Bubes VY, Hoofnagle AN, Thadhani R, Glynn RJ, Buring JE, Sesso HD, Manson JE. Effect of Vitamin D and Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Kidney Function in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1899–1909. doi: 10.1001/jama.2019.17380. Erratum in: JAMA. 2020 Jul 7;324(1):103. PMID: 31703120; PMCID: PMC6865245. 

 


 

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna