Účinky fenolických látek obsažených v brusinkách

Účinky fenolických látek obsažených v brusinkách

Zvyšující se míra rezistence na antibiotika vyvolává tlak na hledání nových, účinných a bezpečných látek přírodního původu. Brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) mají všestranné spektrum antimikrobiálních, protizánětlivých, antiproteolytických, antikarcinogenních a antioxidačních účinků. Jejich pozitivní vliv souvisí se složením – konkrétně s obsahem vitaminů (např. vitaminů A, C a E), minerálních látek účastnících se antioxidačních reakcí, vlákniny a fenolických sloučenin. Z plodů brusinek bylo izolováno celkem 28 fenolických látek, přičemž hlavními skupinami jsou flavonoidy (antokyany, flavonoly, flavanoly a fenolové polymery), fenolové kyseliny, lignany a stilbeny. Fenolické sloučeniny brusinek jsou fermentovány střevními bakteriemi (z čehož plyne možný prebiotický účinek) a vylučovány močí jako metabolity. Polyfenoly izolované z brusinek extrakcí jsou metabolizovány v tlustém střevě střevními bakteriemi.

 

Fenolické bioaktivní molekuly mají mnohostranné příznivé účinky na buněčné i klinické úrovni. Pomáhají chránit proti onemocněním souvisejícím se stárnutím, jako jsou kardiovaskulární choroby, astma, poškození způsobené UV zářením, nadváha, cukrovka nebo neurodegenerace. Fenolické látky zároveň neutralizují kyslíkové radikály a zmírňují oxidaci DNA, bílkovin a lipidů v organizmu.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2076-2607/12/9/1850

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna