Suplementace hořčíkem zlepšuje saturaci kyslíkem a snižuje potřebu kyslíkové terapie u pacientů s COVID-19

Suplementace hořčíkem zlepšuje saturaci kyslíkem a snižuje potřebu kyslíkové terapie u pacientů s COVID-19

Suplementace hořčíkem může mít příznivý vliv na klinické výsledky a arteriální saturaci kyslíkem u pacientů s COVID-19. K tomuto závěru dospěla studie, jejímž cílem bylo zjistit, jaký vliv má suplementace hořčíkem na klinické výsledky a biochemické faktory u 64 hospitalizovaných pacientů s COVID-19 a jejíž výsledky byly publikované v odborném časopise Virology Journal. Do zmiňované dvojitě zaslepené randomizované klinické studie byli zařazeni účastníci ve věku od 18 do 70 let se středně závažným průběhem onemocnění COVID-19. Intervenční skupině byla podávána suplementace hořčíkem (300 mg denně), zatímco kontrolní skupina dostávala placebo. V rámci studie byly hodnoceny klinické výsledky včetně potřeby kyslíkové terapie, saturace kyslíkem, dechové frekvence, horečky a hladin hs-CRP a TNF-α.

Výsledky ukázaly, že suplementace hořčíkem významně snížila počet pacientů vyžadujících kyslíkovou terapii. Tato skupina zároveň vykazovala lepší saturaci kyslíkem ve srovnání s kontrolní skupinou. Oproti skupině užívající placebo u ní bylo pozorováno také zlepšení kvality života a skóre deprese. Významné rozdíly v dechové frekvenci, horečce, hladinách hs-CRP a TNF-α zaznamenány nebyly.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1186/s12985-024-02362-6

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna