Omega-3 přispívají ke zlepšení stavu aorty v případě aneurysmatu

Omega-3 přispívají ke zlepšení stavu aorty v případě aneurysmatu

Ze závěrů studie publikované v odborném časopise Nutrients vyplývá, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny (PUFA) zlepšují stav abdominální aorty v případě vzniku aneurysmatu. Studie hodnotila výsledky 12týdenní konzumace omega-3 v množství 1,8 g/den, přičemž se mimo jiné zaměřila na rychlost šíření pulzní vlny (PWV, Pulse Wave Velocity), index augmentace (Aix75, Augmentation Index) a počet tepů za minutu. Po užívání omega-3 po dobu 12 týdnů došlo k významnému snížení rychlosti šíření pulzní vlny z hodnoty 14,2 (± 0,6) m/s na hodnotu 12,8 (± 0,7) m/s. Augmentační index Alx75 se snížil z 26,4 ± 1,7 % na hodnotu 17, 3 ± 2,7 %. Srdeční frekvence se pak upravila z 63 na 58 (± 3) tepů za minutu. U skupiny používající placebo nedošlo k žádným signifikantním změnám.  

Aneurysma abnominální (břišní) aorty (AAA, abnominal aortic aneurysm) je nejčastějším typem aneurysmatu, jehož incidence v posledních letech stoupá. V případě ruptury břišní aorty je celková mortalita 75–90 %. Ve věku nad 50 let přitom hrozí ruptura 4 lidem ze 100.   

 

 

Zdroje
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/138/htm
https://www.wikiskripta.eu/w/Výduť_břišn%C3%AD_aorty
https://www.homolka.cz/nase-oddeleni/11635-diagnosticky-program/11635-radiodiagnosticke-oddeleni-rdg/11780-nase-sluzby/11781-intervence-na-cevach/11791-endovaskularni-lecba-vydute-brisni-aorty-aaa/


 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna