Omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vitamín D3 v intenzivní péči

Ve třech minulých příspěvcích jsme si pověděli základní fakta o omega-3 nenasycených mastných kyselinách a vitamínu D3 a jejich důležitých rolích, které hrají v našem těle. Věnovali jsme se také výhodám a prokázaným benefitům kombinace obou těchto sloučenin ve formě nutričních doplňků. Dnešní, poslední téma se týká postavení obou substancí u nemocných ve vážném zdravotním stavu na jednotkách intenzivní péče.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vitamín D3 v intenzivní péči

Intenzivní medicína (IP) je svébytný obor, který se zabývá péčí o nemocné ve vážném stavu s ohrožením života. Rutinní součástí intenzivní péče je monitorování životních funkcí 
a jejich podpora, podávání léčiv a tekutin nitrožilně a dodávky vyvážené výživy. Nezbytnou součástí této vysoce odborné péče je také kvalifikovaná kontinuální péče ošetřovatelská. Cílem intenzivní péče je zajistit adekvátní dodávku kyslíku a všech potřebných živin do organismu a zabezpečit odvedení nežádoucích produktů metabolismu mimo tělo. K tomu využíváme farmakologickou i přístrojovou podporu.

Specifickou součástí IP je právě výživa. Podle stavu nemocného může být podávána buď „klasicky“, tedy ústy, sondou do žaludku anebo do střeva, u závažnějších stavů pak nitrožilně. Možné jsou i kombinace těchto postupů. Vždy však musí být zachován správný poměr jednotlivých živin (cukry, tuky, bílkoviny), vitamínů a stopových prvků s respektováním aktuálního klinického stavu nemocného. Malnutrice (nedostatečná výživa) se v podmínkách IP vyskytuje velmi často a postihuje pacienty v rozmezí 40 % (obecně nemocní v IP) – 85 % (onkologicky nemocní v IP). Nejčastější příčinou jsou stavy, které zvyšují spotřebu živin, anebo poruchy příjmu a vstřebávání živin (1). Problematika výživy v IP je velmi komplexní a složitá a násobně přesahuje rámec tohoto textu. Nadále se proto budeme věnovat pouze „našim starým známým“ substancím omega-3 MK a vitamínu D3.

K dodávkám tuků pacientům v IP používáme tukové emulze. Jejich účinek je výživový i terapeutický. Zásadní je poměr nenasycených MK omega-3 a omega-6. Z důvodu snazšího metabolismu se více uplatňují MK se střední délkou řetězce (C6 – C12). Metabolity omega-3 a omega-6 MK významným způsobem zasahují do imunitního procesu, ovlivňují zánětlivé procesy, tvorbu kolagenu a hojení ran a poškození tkání a v neposlední řadě i krevní srážlivost (1). Navíc omega-3 MK mají protizánětlivý účinek a tlumí „přestřelenou“ reakci imunitního systému na inzult a pozitivně ovlivňují prokrvení orgánů a brání rozvoji otoků. V klinickém kontextu tak hrají klíčovou roli v prevenci nevratného poškození tělesných orgánů (plíce, ledviny, střevo a jeho sliznice, srdce, mozek). 

Vitamíny jsou v IP podávány v závislosti na jejich rozpustnosti. Vitamín D je dodáván většinou v tukové emulzi s obsahem omega-3 MK. Kromě jeho účinků na správný metabolismus vápníku, hořčíku a fosforu využíváme v IP především jeho pozitivní vliv na imunitní systém. Prokázané byly jeho účinky imunomodulační (ovlivňování intenzity imunitní reakce) a imunoregulační (ovlivňování jednotlivých součástí imunitního systému), a to jak při projevech autoimunity, tak při reakcích na vnější agens (2). Přímá souvislost byla pozorována mezi hladinou vitamínu D a rozvojem nebo zhoršením zánětlivého plicního postižení včetně infekce způsobené virem SARS-CoV2 – při správné hladině vitamínu D byli nemocní mnohem lépe chráněni (3). Bylo prokázáno, že vitamín D3 působí preventivně před rozvojem infekce způsobené virem SARS-CoV2 a v případě již probíhající infekce významně ovlivňuje a tlumí „přestřelenou“ imunitní reakci organismu (4). Diskutována je optimální hladina vitamínu D3 v prevenci a léčbě „cytokinové bouře“ a přemrštěné imunitní reakce ve vztahu k nežádoucím účinkům hypervitaminózy D3, ukazuje se, že nejefektivnější je dávkování těsně pod maximální horní mez (5).

Ve čtyřech na sebe navazujících povídáních jsme si řekli základní fakta a souvislosti o dvou klíčových substancích našeho těla, které jsou nezbytné pro jeho správné fungování. Protože si ani jednu z nich nedokáže naše tělo vyrobit, je potřeba obě dodávat v potravě nebo formou nutričních doplňků.           

1) Zadák Z et al. INTENZIVNÍ MEDICINA NA PRINCIPECH VNITŘNÍHO LÉKAŘSTVÍ. Grada 2017. ISBN 978-80-271-0282-2
2) Xu Y, Baylink DJ, Chen CS, Reeves ME, Xiao J, Lacy C, Lau E, Cao H. The importance of vitamin d metabolism as a potential prophylactic, immunoregulatory and neuroprotective treatment for COVID-19. J Transl Med. 2020 Aug 26;18(1):322. doi: 10.1186/s12967-020-02488-5. PMID: 32847594; PMCID: PMC7447609.
3) Kalia V, Studzinski GP, Sarkar S. Role of vitamin D in regulating COVID-19 severity-An immunological perspective. J Leukoc Biol. 2021 Jan 19:10.1002/JLB.4COVR1020-698R. doi: 10.1002/JLB.4COVR1020-698R. Epub ahead of print. PMID: 33464639; PMCID: PMC8014852.
4) Malaguarnera L. Vitamin D3 as Potential Treatment Adjuncts for COVID-19. Nutrients. 2020 Nov 14;12(11):3512. doi: 10.3390/nu12113512. PMID: 33202670; PMCID: PMC7697253.
5) Santaolalla A, Beckmann K, Kibaru J, Josephs D, Van Hemelrijck M, Irshad S. Association Between Vitamin D and Novel SARS-CoV-2 Respiratory Dysfunction - A Scoping Review of Current Evidence and Its Implication for COVID-19 Pandemic. Front Physiol. 2020 Nov 26;11:564387. doi: 10.3389/fphys.2020.564387. PMID: 33324234; PMCID: PMC7726316.

 

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA

Profil zdravotníka
Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna