Omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vitamín D3 v intenzivní péči
Ve třech minulých příspěvcích jsme si pověděli základní fakta o omega-3 nenasycených mastných kyselinách a vitamínu D3 a jejich důležitých rolích, které hrají v našem těle. Věnovali jsme se také výhodám a prokázaným benefitům kombinace obou těchto sloučenin ve formě nutričních doplňků. Dnešní, poslední téma se týká postavení obou substancí u nemocných ve vážném zdravotním stavu na jednotkách intenzivní péče.
Intenzivní medicína (IP) je svébytný obor, který se zabývá péčí o nemocné ve vážném stavu s ohrožením života. Rutinní součástí intenzivní péče je monitorování životních funkcí
a jejich podpora, podávání léčiv a tekutin nitrožilně a dodávky vyvážené výživy. Nezbytnou součástí této vysoce odborné péče je také kvalifikovaná kontinuální péče ošetřovatelská. Cílem intenzivní péče je zajistit adekvátní dodávku kyslíku a všech potřebných živin do organismu a zabezpečit odvedení nežádoucích produktů metabolismu mimo tělo. K tomu využíváme farmakologickou i přístrojovou podporu.
Specifickou součástí IP je právě výživa. Podle stavu nemocného může být podávána buď „klasicky“, tedy ústy, sondou do žaludku anebo do střeva, u závažnějších stavů pak nitrožilně. Možné jsou i kombinace těchto postupů. Vždy však musí být zachován správný poměr jednotlivých živin (cukry, tuky, bílkoviny), vitamínů a stopových prvků s respektováním aktuálního klinického stavu nemocného. Malnutrice (nedostatečná výživa) se v podmínkách IP vyskytuje velmi často a postihuje pacienty v rozmezí 40 % (obecně nemocní v IP) – 85 % (onkologicky nemocní v IP). Nejčastější příčinou jsou stavy, které zvyšují spotřebu živin, anebo poruchy příjmu a vstřebávání živin (1). Problematika výživy v IP je velmi komplexní a složitá a násobně přesahuje rámec tohoto textu. Nadále se proto budeme věnovat pouze „našim starým známým“ substancím omega-3 MK a vitamínu D3.
K dodávkám tuků pacientům v IP používáme tukové emulze. Jejich účinek je výživový i terapeutický. Zásadní je poměr nenasycených MK omega-3 a omega-6. Z důvodu snazšího metabolismu se více uplatňují MK se střední délkou řetězce (C6 – C12). Metabolity omega-3 a omega-6 MK významným způsobem zasahují do imunitního procesu, ovlivňují zánětlivé procesy, tvorbu kolagenu a hojení ran a poškození tkání a v neposlední řadě i krevní srážlivost (1). Navíc omega-3 MK mají protizánětlivý účinek a tlumí „přestřelenou“ reakci imunitního systému na inzult a pozitivně ovlivňují prokrvení orgánů a brání rozvoji otoků. V klinickém kontextu tak hrají klíčovou roli v prevenci nevratného poškození tělesných orgánů (plíce, ledviny, střevo a jeho sliznice, srdce, mozek).
Vitamíny jsou v IP podávány v závislosti na jejich rozpustnosti. Vitamín D je dodáván většinou v tukové emulzi s obsahem omega-3 MK. Kromě jeho účinků na správný metabolismus vápníku, hořčíku a fosforu využíváme v IP především jeho pozitivní vliv na imunitní systém. Prokázané byly jeho účinky imunomodulační (ovlivňování intenzity imunitní reakce) a imunoregulační (ovlivňování jednotlivých součástí imunitního systému), a to jak při projevech autoimunity, tak při reakcích na vnější agens (2). Přímá souvislost byla pozorována mezi hladinou vitamínu D a rozvojem nebo zhoršením zánětlivého plicního postižení včetně infekce způsobené virem SARS-CoV2 – při správné hladině vitamínu D byli nemocní mnohem lépe chráněni (3). Bylo prokázáno, že vitamín D3 působí preventivně před rozvojem infekce způsobené virem SARS-CoV2 a v případě již probíhající infekce významně ovlivňuje a tlumí „přestřelenou“ imunitní reakci organismu (4). Diskutována je optimální hladina vitamínu D3 v prevenci a léčbě „cytokinové bouře“ a přemrštěné imunitní reakce ve vztahu k nežádoucím účinkům hypervitaminózy D3, ukazuje se, že nejefektivnější je dávkování těsně pod maximální horní mez (5).
Ve čtyřech na sebe navazujících povídáních jsme si řekli základní fakta a souvislosti o dvou klíčových substancích našeho těla, které jsou nezbytné pro jeho správné fungování. Protože si ani jednu z nich nedokáže naše tělo vyrobit, je potřeba obě dodávat v potravě nebo formou nutričních doplňků.
1) Zadák Z et al. INTENZIVNÍ MEDICINA NA PRINCIPECH VNITŘNÍHO LÉKAŘSTVÍ. Grada 2017. ISBN 978-80-271-0282-2
2) Xu Y, Baylink DJ, Chen CS, Reeves ME, Xiao J, Lacy C, Lau E, Cao H. The importance of vitamin d metabolism as a potential prophylactic, immunoregulatory and neuroprotective treatment for COVID-19. J Transl Med. 2020 Aug 26;18(1):322. doi: 10.1186/s12967-020-02488-5. PMID: 32847594; PMCID: PMC7447609.
3) Kalia V, Studzinski GP, Sarkar S. Role of vitamin D in regulating COVID-19 severity-An immunological perspective. J Leukoc Biol. 2021 Jan 19:10.1002/JLB.4COVR1020-698R. doi: 10.1002/JLB.4COVR1020-698R. Epub ahead of print. PMID: 33464639; PMCID: PMC8014852.
4) Malaguarnera L. Vitamin D3 as Potential Treatment Adjuncts for COVID-19. Nutrients. 2020 Nov 14;12(11):3512. doi: 10.3390/nu12113512. PMID: 33202670; PMCID: PMC7697253.
5) Santaolalla A, Beckmann K, Kibaru J, Josephs D, Van Hemelrijck M, Irshad S. Association Between Vitamin D and Novel SARS-CoV-2 Respiratory Dysfunction - A Scoping Review of Current Evidence and Its Implication for COVID-19 Pandemic. Front Physiol. 2020 Nov 26;11:564387. doi: 10.3389/fphys.2020.564387. PMID: 33324234; PMCID: PMC7726316.