Omega 3 mohou pomoci v ochraně proti Alzheimerově chorobě

Omega 3 mohou pomoci v ochraně proti Alzheimerově chorobě

Prestižní časopis News Medical publikoval informace týkající se souvislostí mezi hladinou Omega 3 mastných kyselin, respektive její složky DHA a rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Uvádí, že u pacientů s Alzheimerovou chorobou byl v oblasti hipokampu a frontálního kortexu pozorován pokles právě složky DHA (kyseliny dokosahexaenové), která je mimo jiné důležitá pro udržení zdravých kognitivních funkcí mozku. Časopis Harvard Health v této souvislosti zveřejnil studii, která prokazuje, že Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snížit hladinu Amyloidu beta, který je jedním z markerů demence a Alzheimerovy choroby. Odborná společnost Alzheimers Society uvádí, že právě Omega 3 by měly být součástí vyvážené a pestré stravy, neboť přispívají nejen ke snížení rizika vzniku chorob souvisejících se stárnutím (včetně Alzheimerovy choroby), ale zároveň mají pozitivní vliv na další aspekty našeho zdraví.

Zdroje:

https://www.news-medical.net/health/Omega-3-and-Alzheimers-Disease.aspx

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/omega-3-fatty-acids-may-help-protect-against-alzheimers-disease

https://www.alzheimers.org.uk/omega-3-and-dementia

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna