Magnesium: 80 % je uloženo v kostech a svalech

Magnesium: 80 % je uloženo v kostech a svalech


Studie Cambridge University publikovaná v odborném časopise British Journal of Nutrition ukázala, že příjem magnesia neboli hořčíku v doporučené denní dávce (RDA) snížil u žen riziko zlomenin o 27 %. Vyšší příjem magnesia měl tedy protektivní efekt vedoucí ke snížení rizika osteoporotické zlomeniny. Dostatečný příjem magnesia může současně zastavit deformitu obratlů a snížit bolest způsobenou pokročilejšími stadii osteoporózy.  

Kromě toho, že hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí, je také znám svými pozitivními účinky na elektrolytickou rovnováhu. Ta je důležitá mimo jiné pro správné fungování svalů, kdy magnesium hraje klíčovou roli při uvolnění svalů po jejich kontrakci. Vedle toho hořčík hraje nezastupitelnou roli v mnoha buněčných procesech, vedení nervových vzruchů a podílí se například i na snižování krevního tlaku.
 
Podle odborného serveru Medscape má dospělý člověk v těle průměrně 25 g magnesia, z toho je 60 % uloženo v kostech a dalších 20 % ve svalech. Magnesium je přijímáno stravou. Při běžném složení potravy dochází k využití pouze 30 až 40 % přijatého množství magnesia. Deficit příjmu magnesia není v populaci výjimkou, přičemž se liší mimo jiné dle dalších zdravotních komplikací. Doplňky stravy jsou způsobem, jak podíl lidí s hypomagnesemií (nedostatkem magnesia) snížit. 

 

 

Zdroje:
https://emedicine.medscape.com/article/2038394-overview#a4
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-magnesium-intake-and-fracture-risk-data-from-a-large-prospective-study/5EDA2D4C456E52906D658587703875B2
https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes#definition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/ 

Zpět do odborné sekce
On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna