Maca pozitivně ovlivňuje sexuální zdraví mužů

Maca pozitivně ovlivňuje sexuální zdraví mužů

Z klinických studií vyplývá, že maca má pozitivní účinky na sexuální zdraví mužů, zejména na zlepšení sexuální touhy, erektilní funkce a subjektivní pohody. Nedávný výzkum se zaměřil na eugonadální muže nad 40 let s příznaky andropauzy (pozdního hypogonadismu). V rámci studie bylo mužům podáváno perorálně denně po dobu 12 týdnů 5 g macy. Výsledkem bylo významné snížení příznaků androgenní nedostatečnosti, erektilní dysfunkce a dolních močových cest ve srovnání s výchozím stavem a placebem.

U macy jsou ale zkoumány také její protizánětlivé vlastnosti, imunoregulace, antioxidační účinky a neuroprotekce. Prokázán je také její potenciál v případě zlepšení plodnosti i snížení únavy. S jejím fytochemickým profilem, který zahrnuje mimo jiné makamidy, macaeny a glukosinoláty, souvisí také účinky ovlivňující zdraví trávicího traktu, antihypertenzní aktivita, fotoprotekce, hepatoprotekce, kardioprotekce, proangiogenní účinky, antitrombotická a antialergická aktivita. 

 

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2024.1360422/full

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna