Glukomannan: vláknina odolná vůči enzymatické hydrolýze

Glukomannan: vláknina odolná vůči enzymatické hydrolýze

Glukomannan je vláknina získávaná z hlíz rostliny Amorphophallus konjac (zmijovce indického). Jedná se o ve vodě rozpustný polysacharid, který se vyznačuje značnou bobtnavostí a viskozitou REDUXI(absorbuje až padesátinásobek své hmotnosti) a odolností vůči enzymatické hydrolýze probíhající v lidském trávicím traktu. Díky tomu glukomannan prochází horní částí gastrointestinálního traktu v nezměněné podobě a dostává se do tlustého střeva v neporušeném stavu. Tam pak slouží jako fermentovatelný substrát pro střevní mikroorganismy a pozitivně tak ovlivňuje metabolismus a produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Zároveň přispívá k sytosti a podporuje hubnutí. Mezi jeho další přínosy patří snižování hladiny glukózy a lipidů v krvi a jeho prebiotické, protizánětlivé a protinádorové účinky.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861724004922

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna