Fytosteroly v doporučení Evropské kardiologické společnosti

Fytosteroly v doporučení Evropské kardiologické společnosti

Donedávna byly hlavními nástroji používanými ke kontrole cholesterolu a prevenci KVO léky na bázi statinů. V posledních letech roste zájem o zkoumání alternativ, jako jsou nutriční a dietní složky, které by mohly hrát roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Podle doporučení Evropské kardiologické společnosti/Evropské společnosti pro aterosklerózu (ESC/EAS) jsou rostlinné steroly vhodnou součástí úpravy životního stylu zaměřeného na snížení koncentrace cholesterolu v krvi.

 

Fytosteroly včetně stigmasterolu, β-sitosterolu, ergosterolu a fucosterolu mají pozitivní vliv na snižování vstřebávání cholesterolu a zlepšování lipidového profilu a jsou slibnou součástí ochrany před KVO. Díky svým příznivým účinkům prostřednictvím přímých i nepřímých buněčných, subcelulárních a molekulárních mechanismů jsou schopné snižovat tvorbu různých radikálů včetně hydroperoxidů a peroxidu vodíku. Dále podporují aktivaci antioxidačních enzymů, jako jsou superoxiddismutáza, kataláza a glutathion, a zároveň inhibují peroxidaci lipidů prostřednictvím aktivace signálních drah Nrf2 a Nrf2/hemooxygenáza-1 (HO-1). Kromě toho vykazují významnou inhibiční schopnost při tvorbě prozánětlivých cytokinů, a hrají tak důležitou roli při regulaci zánětlivé/imunitní odpovědi inhibicí exprese proteinů zapojených do buněčných signálních drah.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13659-024-00451-1

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna