Napálil vás někdo na apríla? S našimi tipy se vám to příští rok nestane.

Napálil vás někdo na apríla? S našimi tipy se vám to příští rok nestane.

2 minuty čtení 1511

Možná jste zapomněli, že 1. dubna se lidé snaží navzájem nachytat. Nebo by váš mozek potřeboval menší vzpruhu? Tak či tak můžete vyzkoušet tahle paměťová cvičení a do příštího apríla se polepšit.

Klíčem k bystrosti a dobré paměti jsou asociace

Kognitivní funkce mozku, mezi něž řadíme schopnost soustředit se, zapamatovat si nebo pohotově reagovat, se řídí pomocí asociací. Asociace je vlastně spojení nové informace či zážitku s něčím, co už zná mozek z minulosti. Určitě už se vám stalo, že jste ucítili nějakou vůni, která vám připomněla situaci před mnoha lety. Nebo třeba modrá barva – vzpomenete si jako první na blankytnou oblohu. 

Pro podporu funkcí mozku je tak důležité neustále ho stimulovat a vytvářet nové asociace, které podněcují i nová nervová spojení.

Můžete namítat, že nemáte takovou představivost, a tak nevíte, co pro svou paměť můžete udělat. Co třeba začít s jednoduchým cvičením podle našeho vzoru? Na příštího apríla to budete vy, kdo všechny napálí!

Tipy pro milovníky matematiky i přírody

  • Vraťte se do školních let a oprašte znalost násobilky. Výmluvy neexistují – když jste si dokázali násobky zapamatovat v 10 letech, dokážete to dnes také. Začněte od těch jednodušších a pokud budete úspěšní, volně přejděte k velké násobilce. Odříkávejte si čísla každý den (třeba při čištění zubů).
  • Nakreslete mapu svého města nebo země bez předlohy. Nevynechte řeky, dálnice, hory ani města. Začněte třeba místy, kde bydlí vaši známí. Použijte i různé barvy pastelek a své dílo každý den doplňte o něco nového. 
  • Při procházce přírodou pojmenovávejte celým názvem rostliny i zvířata, s nimiž se setkáte. Vždy najděte nějaké, jejichž název neznáte, a doma si ho vyhledejte v atlase. Stále přidávejte nové druhy a snažte si jich zapamatovat maximum.

Nakrmte mozek omega-3 kyselinami

Nic lepšího pro něj není! Při dlouhodobém užívání podporují omega-3 mastné kyseliny právě zmíněné kognitivní funkce – paměť, bystrost i koncentraci. Navíc prospívají i celé nervové soustavě. Omega-3 mají pro mozek význam po celý život. Zatímco v dětství se podílejí na jeho vývoji, v dospělosti oceníme jejich přínos pro udržení jeho kondice. 

Jak zjistit, zda máte dostatek omega-3? Pro dosažení doporučené dávky bychom měli jíst 2–3× týdně tučné mořské ryby. Pokud tomu tak není, doporučujeme omega-3 doplňovat vhodným doplňkem stravy. 

Vyzkoušejte na měsíc zdarma MemoComplex s omega-3 – produkt pro podporu funkcí mozku. Klikněte sem a objednejte si vzorek pouze za poštovné. 

 

MemoComplex

MemoComplex měsíční balení

Prémiový doplněk stravy s pečlivě vybranými ingrediencemi, navržený pro podporu mozku a kognitivních funkcí. Obsažená kyselina DHA podporuje zdravou funkci mozku a vitamíny B1 a B12 napomáhají ke snížení únavy a vyčerpání

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna