Jsou zdrojem omega-3, ale potencionálně i nebezpečných látek. Proč jíst ryby na začátku potravinového řetězce?

Jsou zdrojem omega-3, ale potencionálně i nebezpečných látek. Proč jíst ryby na začátku potravinového řetězce?

4 minuty čtení 1305
Autor: Lenka Zajíčková

Rybí maso je lehce stravitelné, ideální pro dietáře a navíc obsahuje spoustu živin. Proslýchá se ale, že zároveň i škodlivin, třeba rtuti. Jak to tedy je? Máme se rybám vyhýbat, nebo je naopak jíst častěji?

Protože dnes máme přístup k obrovskému množství informací na internetu, mnohem více o všem přemýšlíme. A pak je těžké udělat si názor.

Co se už za chvíli dozvíte?

  • Co prospěšného nám konzumace ryb přináší.
  • Na které druhy si dát pozor, když chcete být extra opatrní.
  • Zda je omega-3 možné nahradit z rostlinných zdrojů.

Odborníci mají jasno: jíst ryby je bezpečné a dobré.

Na problematiku ryb se podíváme z obou úhlů pohledu. O negativech se dozvíte až o něco níže, protože verdikt je jasný – ryby bychom jíst měli všichni. Alespoň 2x týdně. 

Rybí maso má mnoho výhod:

  1. Je rychle připravené a nevyžaduje složité vaření.
  2. Díky jednoduché struktuře bílkovin je dobře stravitelné a nezatěžuje zažívání.
  3. Je obrovským zdrojem omega-3, které jinde najdeme jen v menší míře.
  4. Zároveň ho lze považovat za spolehlivý zdroj vitamínu D na imunitu.
  5. Můžeme vybírat z množství druhů ryb a najít takovou, která nám bude skutečně chutnat.

I přes to všechno u nás máme jednu z nejnižších spotřeb ryb v Evropě. Ačkoli kapr nebo jiné ryby jsou naprosto tradičním pokrmem stovky let, zřejmě jsme nedokázali zvyklost jíst ryby předat dalším generacím. Dnes už alespoň můžeme říci, že hromadné podávání rybího tuku dětem, které bylo před pár desítkami let strašákem v mnoha školách, bylo výborným krokem. Přestože tehdy ještě rybí olej zapáchal, měl vynikající výsledky. A postupem let byl proces jeho výroby zdokonalen k tomu, abychom nyní mohli užívat rybí tuk v kapslích naprosto bez pachuti. 

Rybí tuk je skvělý pro děti, dospělé i seniory. Zapomeňte na mastnou tekutinu na lžičce – existuje třeba i s ovocnou příchutí! Přečtěte si, na co si dát pozor při výběru rybího oleje.

Proč se tolik zaobíráme s omega-3 kyselinami?

Když se mluví o rybách, snad pokaždé se připomene i obsah omega-3. Pro spoustu lidí je to ale pořád velká neznámá.

Co si představit pod pojmem omega-3?

Nenasycené mastné kyseliny jsou součástí rostlinných i živočišných tuků. Zdrojů nemají mnoho a lidské tělo si je samo nevyrábí. Nezbytně je ale potřebuje. Omega-3 podporují vývoj a funkci mozku, jsou důležité pro činnost srdce a celé jeho soustavy a prospívají zraku. Zároveň momentálně probíhá celá řada výzkumů, v čem dalším nám ještě pomáhají. 

K tomu, aby měl náš organismus dostatek omega-3, je zapotřebí jíst ryby nebo užívat rybí tuk. Najdeme je ale např. i ve vejcích, mléčných produktech, oříškách a semínkách nebo olejích. Měla by nás ale zajímat vstřebatelnost – tedy to, jak dobře se v těle využijí.

Proč nejsou rostlinné oleje dobrým zdrojem omega-3?

Konzumovat více oleje s myšlenkou, že tak budete mít více omega-3, není moc chytré. Jednak je náš typický jídelníček bohatý na oleje až příliš. Záměrně zvyšovat jejich příjem je tedy spíše krokem ke zvýšení tělesné váhy. 

Problémem omega-3 z rostlinných zdrojů je to, že tyto oleje většinou obsahují i velké množství omega-6 kyselin. I když je potřebujeme ke zdraví také, drtivá většina z nás jich má ve stravě nadbytek, což není dobře. Na svědomí to má hlavně rychlé občerstvení, sladkosti, pečivo nebo zmrzliny s vysokým obsahem olejů, samozřejmě smažená jídla. Vůbec nejlepší je tedy dostat se do stavu, kdy máme ideální poměr omega-3 a omega-6

Jak mít v jídelníčku více omega-3? A jak je to s těmi rybami na začátku potravinového řetězce? Čtěte dále!

Rizika rybího masa aneb Škodliviny v rybách.

Aby to nebylo jen o pozitivech, je potřeba zmínit i možný negativní dopad konzumace ryb. Mluví se především o tom, že dnešní znečištěné životní prostředí se podepisuje na kvalitě rybího masa tím, že je nasáknuté zejména rtutí, dioxiny nebo polychlorovanými bifenyly. Tyto informace jsou pravdivé. Je ale nesmírně důležité pohlédnout na celou věc kriticky. Samozřejmě proběhlo obrovské množství výzkumů a kontrol, aby se zjistilo, do jaké míry je zde důvod obávat se o zdraví.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že škodliviny v rybách jsou v tak nízké koncentraci, že ani vyšší konzumace ryb není důvodem bát se o zdraví.

Velmi záleží na druhu ryb, především velké dravé ryby, které se živí menšími rybami, budou škodlivin obsahovat více. Stále však v bezpečném množství!

Během testování v roce 2020, kdy Státní zdravotní úřad zkoumal rybí konzervy, se došlo k závěru, že bychom museli sníst necelé 2kg rybího masa každý den, abychom se dostali k limitu bezpečnosti. A ani v tomto případě by pravděpodobně nebylo ohroženo zdraví.

Co si z toho vzít?

Ryby jsou bezpečné, zdravé a chutné! Je pravdou, že některé ryby jsou náchylnější k vyššímu množství obsahu škodlivin. Aby to mělo na nás dopad, museli bychom je jíst na kila, což je nereálné. Jestliže i tak nemáte dobrý pocit, můžete omezit spotřebu např. žraloka, mečouna nebo marlína.

Proč mají některé ryby více omega-3 a které se vyplatí jíst více?

Článek hned v nadpise slibuje vysvětlení, proč je chytré jíst druhy, ryb, které stojí hned na počátku potravinového řetězce. Důvod je prostý: ukázalo se, že menší a střední ryby, které se živí mořskými řasami nebo drobnými živočichy (např. krillem), kteří sami řasy jedí, mají díky tomu více omega-3.

Druhým překvapivým vodítkem je to, že vyšší koncentraci mastných kyselin mají ryby žijící v chladnějších mořích. 

A to může být důvodem, proč platí za nejkvalitnější rybí oleje ty, které se produkují ve Skandinávii. Omega-3 a vitamín D se v rybě usazují hlavně v tuku. Takže pobídka k tomu, abyste si vybírali spíše tučné druhy ryb, jako je losos, je zcela na místě. Ostatně losos se jeví jako zcela ideální – v potravinovém řetězci je dole, libuje si ve studené vodě a především je opravdu chutný.


Zdroje:

https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/112_MET.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15357699/

https://www.institutmodernivyzivy.cz/konzumace-ryb/


OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Měsíční balení

Vysoce kvalitní doplněk stravy s omega-3. Základem je nejčerstvější olej SALfresh získávaný z lososů žijících v průzračných vodách norských fjordů, který je běžně v doplňcích jinak nedostupný. Nová receptura doplněná o vitamín D pro podporu imunitního systému.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna