Černý bez jako zdroj antokyanů

Černý bez jako zdroj antokyanů

Vysoký příjem plodů černého bezu (Sambucus Nigra L.) je spojen se zlepšením lidského zdraví a prevencí nebo oddálením nástupu chronických onemocnění. Ve srovnání s ostatním ovocem je černý bez bohatým zdrojem antokyanů (přibližně 80 % obsahu polyfenolů). Z literatury vyplývá, že právě antokyany a jejich schopnost potlačovat oxidační stres a zmírňovat zánětlivé stavy jsou základem farmakologických účinků černého bezu. Kromě posílení imunitního systému se jedná zejména o vliv při poruchách souvisejících s věkem, neuroprotekci a zmírnění metabolických syndromů, jako jsou dyslipidémie, zvýšená hladina cukru v krvi a kardiovaskulární onemocnění. Bylo prokázáno, že konzumace ovoce bohatého na antokyany poskytuje ochranu a může vést ke zmírnění závažnosti těchto onemocnění nebo oddálit jejich nástup. Na pozorovaných zdraví prospěšných a léčivých účincích antokyanů se přitom podílí několik molekulárních mechanismů a cest. Patří mezi ně například dráha odstraňování volných radikálů, inhibice zánětlivých drah zprostředkovaných NF-κB, indukce antioxidačních enzymů, prevence oxidačního poškození DNA a inhibice uvolňování oxidu dusnatého.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1420-3049/28/7/3148

https://www.mdpi.com/1422-0067/24/10/8714

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna