Vitamín K

Vitamín K je rozpustný v tucích, a můžeme ho rozdělit na vitamín K1 a vitamín K2. Vitamin K2 je obzvláště důležitý pro ukládání vápníku do kostí, a může tak pomoci udržovat normální strukturu kostí.

Vitamín K

Dvě přírodní formy vitaminu K

Vitamin K je běžný název pro dva konkrétní typy:

  • Vitamin K1: se nachází v zelených rostlinách, jako je růžičková kapusta, brokolice, špenát, nebo hlávkový salát.
  • Vitamin K2: je tvořen bakteriemi ve střevě a nachází se v některých potravinách, jako jsou vnitřnosti a vejce. Natto - fermentované sójové boby - jsou obzvláště bohaté na vitamín K2.

Jak doplňovat vitamín K?

Pravidelná strava poskytuje tělu nejvíce vitamínu K1. Vitamín K2 se může tvořit ve střevech, ale to se děje v části střeva, kde se ho do těla vstřebává jen málo. 

Hladinu vitamínu K2 v těle je tedy dobré udržovat pomocí doplňků stravy. Příjem vitamínu K1 lze zvýšit konzumací zelené listové zeleniny, jako je růžičková kapusta, brokolice, špenát, hlávkový salát a zelí. 

Vitamín K přispívá k normální srážlivosti krve

Vitamín K má nejdůležitější funkci v játrech, kde se rychle vstřebává z krve a aktivuje bílkoviny, které přispívají k normální srážení krve.

Vitamín K pomáhá udržovat normální strukturu kostí

Kostní tkáň obsahuje proteiny, které jsou aktivovány právě vitamínem K. Tyto proteiny jsou důležité pro kostru tím, že ovlivňují mineralizaci kostní tkáně. Vitamín K2 aktivuje v kostře bílkovinu zvanou osteokalcin. 

Když je osteokalcin aktivován, váže vápník na kostní hmotu a zachovává tak její strukturu. Pro zachování struktury kostí je důležité dodat tělu kromě vápníku také vitamín K2.

 

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna