Norsko: Země, kde si váží své přírody a tradic

Norsko: Země, kde si váží své přírody a tradic

2 minuty čtení 1845

Norsko, země fjordů, divoké přírody i drsné historie. Jedná se o konstituční monarchii, jejíž oficiálním světským i církevním vládcem je král. Norsko má 5× větší rozlohu než Česká republika, žije tu však o polovinu méně obyvatel. Můžete tedy jet hodiny obklopeni pouze divokou přírodou. Právě ta od nepaměti utváří charakter zdejších obyvatel. V původním jazyce znamenal název tohoto území „Cesta na sever“.

Drsná krajina, drsná historie

V době, kdy na našem území vznikla Velkomoravská říše, našli i obyvatelé dnešního Norska krále, který jednotlivé kmeny sjednotil – Haralda I. Krásnovlasého. To, co vzniku království předcházelo, nemůžeme označit za dobu míru. Celá jeho vláda pak byla spojena s odchodem obyvatel z území pozdějšího Norska, nejčastěji na Island. Boje o moc následovaly i po jeho smrti a situace se krátce uklidnila až ve středověku. V době, kdy u nás panoval Karel IV. a svou politikou rozšiřoval území, měla stejný osud i severní Evropa. Pod vládou dánského trůnu došlo ke spojení území Dánska, Norska a Švédska. Z tohoto spojení se Norové vymanili až v 19. století. 

Tradice na talíři

Norové nedají dopustit na své tradice. Není lepšího příkladu než skandinávská kuchyně. Postupy a suroviny typické pro tuto oblast používali již Vikingové. Základem kuchyně je maso. Pokud do Norska pojedete, nenechte si ujít některou ze specialit s cibulí, jalovcem nebo houbami. Norové patří spolu s Portugalci k největším evropským konzumentům ryb – ročně jich každý spořádá více než 50 kg. Ryby přitom do Norska není třeba dovážet. Řeky, moře a chovné farmy s udržitelným přístupem jich dávají dostatek. 

Voda ve všech podobách

Norsko je zemí s vysokým úhrnem srážek a rozsáhlou říční sítí. To využívá nejen k rybolovu, ale také k získávání energie. V hydroelektrárnách jí vyrábí více než 99 %. Vodu zde najdete i v dalších podobách – ledovce Jostedalsbreen a Jotunheimen jsou cílem turistů, stejně jako divoké fjordy. 

Příroda na prvním místě

Cílem Norska je nejen prosperovat, ale zároveň dbát na uchování dobrého stavu krajiny. Svou pozornost tak kromě zisku soustředí na ochranu životního prostředí. Země se může chlubit hydroelektrárnami, získáváním energie z odpadů, elektro trajekty i nízkoenergetickým bydlením. 

Není to ale pouze vláda, která si uvědomuje, že přírodu je třeba chránit. Tři ze čtyř Norů jezdí buď elektromobily nebo hybridy, běžné je užívání přírodní kosmetiky a preference bio a fair trade potravin.

Vaše komentáře

Petra Koukolová

Článek o Norsku je super počtení a dozvěděla jsem se díky Vám další informace. Super!!!

Petra Koukolová

Krásné čtení a doplnění informací o Norsku.Díky, Petra.

Eva Suchanková

Děkuji moc za zajímavé počteni

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna