Časté močení znepříjemňuje život všem. Co může být na vině a jak si pomoci?

Časté močení znepříjemňuje život všem. Co může být na vině a jak si pomoci?

3 minuty čtení 1132
Autor: Lenka Zajíčková

Navštěvujete WC až moc často? O tom, proč nás dovede močový měchýř pěkně potrápit, se dozvíte v tomto článku.

Maminky nám opakovaly, že když budeme sedět na studeném, nastydne nám močový měchýř? Je to ale vůbec pravda? To se dozvíte na konci. 

Časté močení ve dvaceti je jiné, než v padesáti

Zatímco u mladších ročníků bývá na vině spíše problém s močovým měchýřem, během středního věku a ve stáří se hlásí o slovo prostata. Pro představu zhruba 50 % mužů ve věku 50 let už se setkalo s častým močením, nočním močením nebo neutichajícím nutkáním na toaletu. U osmdesátníků je to dokonce většina. 

Zvětšená prostata je do určité míry přirozenou součástí stárnutí. Protože přináší mnoho nepříjemností, máme možnosti, které pomáhají:

  • Zvyšte příjem tekutin ve správnou dobu: Pijte více vody během dne, ale omezte příjem tekutin ve večerních hodinách, abyste minimalizovali noční močení. Měli byste se také vyvarovat diuretických nápojů, jako jsou káva a alkohol
  • Cvičení pánevního dna: Posílení svalů pánevního dna může pomoci zlepšit kontrolu močového měchýře. Pozor - zatímco někdo trpí na oslabené pánevní dno, jiných se týká přetížené pánevní dno. Oba případy patří do rukou fyzioterapeuta.
  • Kontrola jídelníčku: Zkuste identifikovat a omezit potraviny a nápoje, které mohou dráždit močový měchýř, jako jsou pikantní jídla, kyselé potraviny a sladidla. S tím jde ruku v ruce udržování zdravé váhy: Nadváha může zvyšovat tlak na močový měchýř, což může vést k častějšímu močení.
  • Omezte stres: Stres a úzkost mohou také ovlivnit funkci močového ústrojí. Pakliže napětí řešíte kouřením, rozhodně byste měli přestat, jelikož cigarety mohou být přímou příčinou mnohem větších problémů. 
  • Udělejte zásoby doplňků stravy: suroviny, jako je Serenoa plazivá, zinek, selen či lykopen pozitivně působí na prostatu i močové cesty. Každý muž po čtyřicítce by měl o nich vědět. 

Univerzální řešení není. Často pomohou doplňky stravy, jinde je stejně důležité přestat kouřit a upravit životní styl. Téměř vždy je to běh na dlouhou trať, který lze s trochou důslednosti vyhrát. 

Problémy s močením u žen jsou tabu

Už jsme si zvykli, že o problémech s močením spojených s prostatou se mluví v reklamách i mezi přáteli. Mnohem méně často mají ženy možnost slyšet, že ani jim se tyto nepříjemnosti nevyhýbají. To bohužel prohlubuje stud a zároveň kvůli tomu chybí informace, jak ženské potíže řešit. 

U žen je nejčastějším důvodem:

  1. Infekce močových cest, na kterou některé dámy trpí i dlouhodobě. Způsobuje také pálení a pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře. Obecnými radami jsou dodržování hygieny, prodyšné bavlněné prádlo a omezení pobytu ve společných prostorách, jako např. v bazénu.
  2. Těhotenství - během něho roste tlak na močový měchýř kvůli rostoucímu plodu, což vede k častějšímu močení. Zvýšená hladina hormonů (hCG) také přispívá k vyšší frekvenci močení. Je to ale zcela přirozený jev. 
  3. Menopauza, kdy pokles hladiny estrogenu během menopauzy může vést k oslabení svalů pánevního dna a zvýšené frekvenci močení. To může také přispívat ke zvýšenému riziku inkontinence .
  4. Oslabené svaly pánevního dna, často kvůli porodu nebo věku, mohou vést k neschopnosti správně ovládat močový měchýř. Právě tento důvod se týká mnoha mladých žen, které by inkontinenci očekávaly až ve stáří. Na vině je držení těla, sedavé zaměstnání, náročné sporty, nadváha či prodělané operace. 
U mužů i žen platí, že jakmile zaznamenají první nesrovnalosti, měli by se obrátit na odborníka. Tím nemusí být nutně urolog - problémy s močením se řeší na více úrovních a pomoci může i fyzioterapeut nebo gynekolog. 

Jak je to s tím sezením na studené zemi? 

Rodiče prominou, ale pravdu tak úplně neměli!

Jestliže si posedíme na chladných schodech, problémy s močovými cestami tím chytit nemůžeme - ty jsou způsobeny bakteriemi, které nám pod kalhoty ze schodů nevlezou. 

Ale protože je na každém šprochu pravdy trochu: jestliže skutečně prochladneme, pro organismus to představuje zátěž a pokud náš imunitní systém ve stejnou chvíli čelí i záškodníkům, které jsme chytli třeba na veřejném místě, nemusí se mu podařit ubránit se. Takové promrznutí pak může nepřímo souviset s tím, že u nás nachlazení, nebo právě třeba problémy s močovými cestami, propuknou. 




ProstaXin

ProstaXin Měsíční balení

Speciální receptura na podporu zdraví prostaty a močových cest. Doplněk stravy určený nejen mužům okolo padesátky. Kombinace přírodních aktivních složek, kterým opravdu můžete důvěřovat.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna