17. květen v Norsku: Oslava Dne ústavy, tradice a zvyky a jedna velká párty!

17. květen v Norsku: Oslava Dne ústavy, tradice a zvyky a jedna velká párty!

3 minuty čtení 883
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Jaro je tady a v Norsku se těšíme na květen z mnoha důvodů. Květen přichází se státními svátky a prvním dotykem léta a vrcholem měsíce je 17. květen! V tento den slavíme podpis ústavy v roce 1814. V Norsku je Den ústavy velká sláva – po celé zemi. Od severu k jihu je 17. květen večírkem pro všechny, zvláště pro děti. Slavíme v průvodech, s vlajkami, dobrým jídlem, sektem a tunami zmrzliny a zábavou pro všechny. Oblékáme se do našich národních krojů zvaných bunad a celý den máváme norskými vlajkami.


Všechno nejlepší k narozeninám, Norsko

Konečně je tu jaro a přichází květen! 17. května je v Norsku státní svátek, kdy slavíme náš Den ústavy a velká párty trvá od časného rána do pozdního večera, s událostmi a akcemi pro každého! Tento den je především pro děti, plný zábavy, her, balónků a co nejvíce zmrzliny snězené za jeden den! Takto vypadá typická oslava dne:

Ranní ptáčata

Zapomeňte na ospalá rána! Vstáváme za úsvitu, vztyčujeme vlajku a posloucháme salvy na oslavu dne. Pak je to závod s časem, abychom si oblékli naše národní kroje a odvezli děti do školy na velkolepou přehlídku. Poté je čas na jídlo! Povídáme si a bavíme se během obrovského brunche, pak se ponoříme zpět do oslav v centru města. Odpoledne? No, to je vyhrazeno pro kvalitní čas s rodinou a přáteli, ať už odpočíváme v ústranní, nebo se ztrácíme v chaosu v centru města. A víte co? Večírek nekončí, dokud nevyjdou hvězdy, zvláště pokud jste superfanoušci 17. května!

Nejoblíbenější den v roce pro děti

17. květen je především dnem dětí. V celém Norsku se děti na tento den těší – připadá mi to jako narozeniny a Štědrý den zároveň! Plné zábavy, her, překvapení, balónků a spousta zmrzliny! Žádná pravidla – mohou sníst tolik zmrzliny a párků v rohlíku, kolik chtějí, dortů a cukrovinek také. Školy po celé zemi se proměnily v zábavní park plný her. Šťastné děti s vlaječkami v jedné ruce a zmrzlinou v druhé – to je typický pohled na oslavu Dne ústavy!

Menu pro Den ústavy

Mnoho lidí se schází kolem stolu s rodinou a přáteli, aby slavili. Nabídka je často různorodá směs uzeného masa, bramborového salátu, grilovaného jídla, klobás, párků v rohlíku, zmrzliny, tradičního dortu, lesních plodů a ještě více zmrzliny! K oslavám se popíjí i nealko, pivo, víno a spousta sektu. Mnoho dětí pořádá soutěže v tom, kolik párků v rohlíku nebo zmrzliny stihnou sníst za 1 den! Vím, že moje dcera měla rekord na 9 zmrzlin, ale slyšela jsem o těch, které zvládnou mnohem víc!

Norský kroj - bunad

Norský lidový kroj, neboli bunad, je oblečení, které Norové nosí při zvláštních životních příležitostech, a zejména 17. května. V Norsku existuje více než 450 různých bunadů, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný design, který se liší v závislosti na tom, odkud bunad (a osoba, která jej nosí) pochází. Bunady pocházejí z různých místních lidových krojů, které se nosily v předindustriální zemědělské společnosti.

Jsou symbolem místní a regionální identity a sounáležitosti.

  • Bunad vlastní 70 procent norských žen a 20 procent mužů.
  • Zvláštní tradice, kterou mají Norové, je nošení bunadu po více než 150 let, a je dokonce nominována na seznam světového dědictví UNESCO.
  • Bunady jsou často šité a vyšívané někým z rodiny a mnoho bunadů se dědí. Na obrázku můžete vidět můj bunad z Bergenu, odkud pocházím, šitý mojí maminkou. Moje dcera nosí bunad z Rogalandu.


Krásný Den ústavy z Norska!

Nina Wichman


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

On-line poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
Doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

On-line poradna