Zdravotní péče v zahraničí: na co se připojistit, co si sbalit na dovolenou z domova a jak předcházet úrazům?

Zdravotní péče v zahraničí: na co se připojistit, co si sbalit na dovolenou z domova a jak předcházet úrazům?

4 minuty čtení 1064
Autor: Lenka Zajíčková

Možnosti k cestování máme po celý rok. V tomto článku se zaměříme na cestovní pojištění a nečekané situace, které nás mohou potkat. Víte, co patří do lékárničky na dovolenou a na jaké ošetření máte nárok?

Odjíždíte na dovolenou s tím, že vás tam SNAD nic špatného nepotká? Určitě je dobré držet se pozitivní nálady! Nicméně pravda je taková, že úraz nebo nehoda se zkrátka někdy někomu stát musí a nikde není dané, že to nemůžete být zrovna vy. Všichni, co zažili řešení zdravotních komplikací v zahraničí, dají za pravdu v tom, že se bývali měli připravit lépe.

Pravidlo č.1: nespoléhejte se na druhé.

Celý článek je zaměřen na okolní státy naší země nebo velice navštěvované oblasti, jako třeba Chorvatsko, kde je situace celkem stejná. Pokud se chystáte do exotiky, rozhodně se informujte konkrétně!

V Evrospké unii platí Evropský průkaz zdravotního pojištění – modrá kartička, kterou máte v peněžence. Díky ní vás ve zkratce musí ošetřit všude. Pozor! Jedná se o nezbytnou péči: zašití ran při úrazu, poskytnutí léků při náhlých nemocech, řešení vymknutého kotníku atd. a také se často jedná o jakousi základní verzi ošetření a případné nadstandartní kroky je nutné si připlatit. 

Náklady na ošetření vám budou uhrazeny dle standardu ve vaší domovské zemi! Jelikož je v zahraničí zpravidla vyšší, tento rozdíl je nutné následně doplatit. Péči si sami budete muset uhradit i v soukromých zařízeních. 

Spoléhat se na to, že díky kartičce máte vše vyřešené, není moudré. Platí totiž široká škála výjimek, které se vztahují k tomu, kdo jste, co na dovolené děláte, jak jste v zemi dlouho nebo zda došlo k nehodě cizím zaviněním. V dané chvíli vás nikdy nikdo nenechá vykrvácet na chodbě nemocnice! Ale po návratu domů vás může překvapit tučný účet ze zdravotního zařízení. Proto byste se měli připojistit navíc, obvykle formou cestovního pojištění.

Na co se zaměřit při hledání cestovního pojištění?

Nabízejí ho banky k běžnému účtu, sjednat ho můžete v pojišťovně na rok nebo na den, zahrnout lze rodinu nebo připlatit další služby, jako pojištění zavazadel, zvířecích miláčků či připojistit konkrétní sport. Variant je opravdu dost a minimálně je fajn o nich vědět. Většinou stojí desetikoruny až stokoruny, ale zachránit mohou mnohem hodnotnější věci. 

Nehleďte pouze na cenu cestovního pojištění, ale zejména na výši plnění. Pokud slibuje uhrazení nákladů na ošetření zubařem do 100 000 kč, pak se musíte připravit na to, že budete doplácet. Taková částka se zdá vysoká, ale berte v potaz, že v cizině jsou náklady na péči mnohokráte vyšší než u nás. A pro zajímavost za běžnou operaci slepého střeva za vás zaplatí pojišťovna u nás kolem 30 000 kč s tím, že další náklady stojí váš pobyt v nemocnici a přidaná vyšetření. Přestavte si, kam se může vyšplhat stejný výkon třeba v Rakousku.

Protože do slova každé píchnutí injekce stojí peníze, hledejte takové cestovní pojištění, které má plnění nejméně do 2 milionů korun. Naopak se dá oželet třeba ztráta zavazadel pojištěná na 200 000 Kč, pakliže si vezete jen plavky na pláž a starou osušku. 

Zvláštní pozornost věnujte tomu, co děláte oproti běžným turistům jinak: věnujete se adrenalinovým sportům, vezete drahou videokameru, trpíte chronickou nemocí, cestuje s vámi kojenec či senior nebo třeba plánujete provozovat na dovolené něco, při čem může dojít k poškození cizí věci. 

Díky cestovnímu pojištění je většinou částka doplacená klientem danému zprostředkovateli služeb vrácena zpět. 

Drobné nehody, které vyřešíte sami:

Ne vždy je potřeba vyhledat zdravotní péči, proto mějte dobře vybavenou lékárničku na léto nebo speciální lékárničku na dětské hřiště. 

Samozřejmě, že náplast a prášky na bolest seženete v každém státě. Když je ale budete potřebovat v noci a nebudete je mít sbalené z domova, těžko budete čekat s třeba s horečkou do rána, než otevřou obchody. 

Co si vzít na dovolenou? 

  • Léky na tišení bolesti, případně zvláštní po děti, vč. příbalového letáku.
  • Přípravek na alergii i gel po bodnutí hmyzem.
  • Něco na střevní potíže – jak na zvracení, tak průjem, ideálně ve dvou různých formách.
  • Náplasti – s polštářkem i bez, na popáleniny a voděodolné.
  • Dezinfekční kapky do očí.
  • Neštípavou dezinfekci na rány – gel na ruce do ran nepatří!
  • Repelent a něco na odstranění klíšťat.
  • Hojivou mastičku na ranky a odřeniny.
  • Panthenol na kůži spálenou sluncem.
  • Léky a doplňky stravy, které běžně užíváte.

Zdá se vám toho hodně? Lékárničku naštěstí většinou vůbec nepotřebujeme, ale kazit si dovolenou sháněním lékárny opravdu nestojí za to. A zanícený puchýř nebo záda bolavá po spálení sluníčkem dovedou pěkně zkazit náladu.

Úrazy na dovolené a jak jim předcházet

Střevní chřipka: během horkých dnů extrémně stoupá riziko přemnožení bakterií v jídle. Opravdu stačí nesprávné skladování a z čerstvého pokrmu je během pár hodin zaručená vstupenka na WC. Rizikový je krájený meloun, okurky, cukety a jiné ovoce a zelenina obsahující hodně vody a málo kyselin, dále mléčné produkty a výrobky z vajec (zmrzlina, pomazánky, čerstvé sýry, majonézy,…) maso i uzeniny. Vše skladujte v naprostém chladu a dejte velký pozor na to, kde jíte – sledujte čistotu místa i personálu). 

Úrazy často vznikají z přecenění sil. Pakliže během roku nesportujete a na dovolené se rozhodnete přejít Rysy, jděte na to s velkou rozvahou. Pravidelně PLÁNUJTE přestávky, dbejte na dostatek energie z jídla a pitného režimu a při menším vyčerpání se nepouštějte do extrémů. Drobná zranění ošetřete hned a nenechávejte je rozvinout dále.

Omdlévání je spojeno hlavně s dehydratací. Pamatujte – teplota ovzduší přiměje naše tělo více se potit, což znamená vysoké ztráty vody navíc! Pijte pravidelně a více, než jste zvyklí. Sledujte i pitný režim vašich rodinných příslušníků. Jak na pitný režim v létě, se dozvíte v našem starším článku. Rychlou pomocí je dávka cukrů, takže balení hroznového cukru by mělo být v každém batůžku.

Naštěstí ne tak časté, nicméně kritické, je tonutí. A jak je zmíněno na začátku – někdy se to někomu stát musí. Dělejte tedy vše pro to, abyste to nebyli vy. Rozhodně neskákejte do neznámé vody. Vždy někomu řeknete, kam se chystáte plavat a nejlépe plavte ve více lidech. Dítě musí mít vždy určeno dospělého, který ho sleduje: situace typu Musíme ho hlídat nefunguje. Je potřeba říci jmenovitě, kdo je zodpovědný a během střídání jasně předat funkci hlídače. Do vody se nevydáváme po požití alkoholu, na slunci stačí skutečně hodně málo. A také nepřeceňujeme své síly. 

Život zachraňující tip na závěr: všichni, kdo mají mobil, by měli mít nainstalovanou aplikaci Záchranka a zapnuté polohové služby. V cizině se pak vyplatí i tzv. DROZD.

  • Záchranka vám umožní rychle zavolat pomoc, ale to není vše. Díky polohovým službám vás najdou i v případě, že nevíte, kde se nacházíte, nebo ztratíte vědomí. Doporučuji předem vyplnit údaje o sobě a do poznáme napsat třeba i to, že s vámi pravděpodobně může být malé dítě. Každá informace totiž záchranářům ulehčí a urychlí práci.
  • DROZD je dobrovolná registrace Čechů, pokud jedou do zahraničí. Když se v zemi stane něco nečekaného – živelné katastrofy, nepokoje, zkrátka cokoli, co by měl turista vědět, dostane se to k němu přímo od ověřeného zdroje. Mnohdy nemáme na cestách čas ani chuť sledovat, co se kde děje, a tak nám v případě potřeby DROZD poskytne aktuální pokyny a pomoc.



Zdroje:

https://www.vzp.cz/pojistenci/cestovani-a-pobyt-v-zahranici/evropsky-prukaz-zdravotniho-pojisteni

https://drozd.mzv.gov.cz/

https://karolinafour.cz/potraviny/zakladni-tipy-na-efektivni-skladovani-potravin/ 


ImuBerin

ImuBerin Měsíční balení

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury. Spojuje v sobě superkombinaci vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost těla a směs biologicky aktivních flavonoidů získaných z extraktů známých bobulí.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna