Vitamíny skupiny B – znáte je všechny? A uhádnete, proč je potřebujeme?

Vitamíny skupiny B – znáte je všechny? A uhádnete, proč je potřebujeme?

2 minuty čtení 2460

Věděli jste o tom, že vitamín B není jenom jeden? Podívejte se na náš stručný přehled toho, v čem nám „Béčka“ prospívají a v jakých potravinách je hledat.

Osm „Béček“ pro naše klidné nervy

Vitamíny skupiny B mají některé znaky společné, v jiných se liší. Všechny je potřebujeme proto, že příznivě ovlivňují náš nervový systém. Dále se podílejí na správném fungování energetického metabolismu a jsou pomocníkem proti únavě a vyčerpání. Více si o nich povíme níže. 

Vitamín B1 – thiamin potřebujeme ve zvýšené dávce v období velkého náporu nebo stresu. Najdeme ho v ovesných vločkách, pšeničných klíčkách nebo kvasnicích. 

Vitamín B2 – riboflavin je potřebný pro vývoj mozku a nervové soustavy již od dětství. Zajímavé na něm je, že se neničí tepelnou úpravou. Zdroje vitamínu B2 jsou třeba vnitřnosti a maso obecně a také mléčné výrobky.

Vitamín B3 – niacin hraje zásadní roli v metabolismu cukrů, tuků a bílkovin v těle. Opět ho najdeme hlavně v živočišných produktech, jako jsou maso, vejce a mléko.

Vitamín B5 – kyselina pantothenová přispívá ke snížení míry vyčerpání a únavy. Je důležitá pro regeneraci. Získáváme ji např. z luštěnin a celozrnných potravin.

Vitamín B6 – pyridoxin ocení sportovci nebo lidé, kteří vykonávají fyzicky a duševně namáhavou práci. Podílí se na metabolismu aminokyselin a přispívá ke správnému fungování imunity. V čem najdeme vitamín B6? Dopřejte si ryby, ořechy, luštěniny nebo vepřové maso.

Vitamín B7 – biotin je vitamínem krásy. Působí příznivě na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Zdrojem biotinu jsou ořechy a semínka, dále žloutky, kvasnice nebo sója.

Vitamín B9 – kyselina listová je hodně důležitá pro nastávající maminky. Má vliv na vývoj nervové soustavy a mozku plodu a ženy by si její obsah určitě měly doplňovat. Z potravinových zdrojů se získává celkem obtížně, najdeme ji především v zelené listové zelenině.

Vitamín B12 – kobalamin by měli užívat vegani a vegetariáni. Najdeme ho totiž v živočišných potravinách. Podílí se na dělení buněk a také na tvorbě červených krvinek.

Zajímavost: Slovo VITAMÍN vzniklo v roce 1912 právě díky objevu vitamínu B1 v zrnkách rýže. Z latinských slov Vita – život a Amin se ujal pojem vitamin a později se začal užívat pro další prospěšné látky tohoto druhu. 

Naše malá abeceda vitamínů skupiny B vám už jistě napověděla, že nám pomáhají bojovat s únavou a podporují náš mozek a nervovou soustavu.

Pokud cítíte, že byste v tomto ohledu potřebovali trochu povzbudit, podívejte se na náš produkt ŽenŠen Energy+, který je ideálním spojencem proti vyčerpání. 

Tento měsíc ho navíc můžete vyzkoušet zdarma. Pro více informací klikněte sem.

 

ŽenŠen Energy+

ŽenŠen Energy+ Měsíční balení

Spojení 5 000 let čínské historie využívání kořenu ženšenu s nejmodernější technologií. Jedinečný produkt obsahující pravý Panax ginseng C. A Meyer, podpoří Vaše celkové duševní zdraví a pomůže Vám udržet dostatek energie pro každodenní činnosti.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna