Zajímavosti o Vašem těle: Jak si udržet silné kosti a jak mohou klouby předpovídat počasí?

Zajímavosti o Vašem těle: Jak si udržet silné kosti a jak mohou klouby předpovídat počasí?

2 minuty čtení 1972

Kostra je nosným aparátem celého těla. Nenechte si uniknout naše tipy, jak si udržet zdravé kosti co nejdéle, a pobavte se několika zajímavostmi. Napadlo by Vás, že nemáte stejný počet kostí, jako třeba Váš sourozenec?

Co jste o kostech možná nevěděli

Lidé nemají stejný počet kostí. Může jich být dokonce až o desítky více či méně než u jiného člověka. Je to dané věkem. Děti se rodí zhruba s 300 kostmi, které postupně srůstají, nebo mění svou strukturu z chrupavčité tkáně na kostní.

Ne všechny kosti jsou stejné. Ty nejtvrdší kosti v těle mohou být silnější než beton, jiné jsou velké jen pár milimetrů – třeba ušní kůstky kladívko, kovadlinka a třmínek.

Kostra má vliv na to, že můžeme ve stáří měřit méně než před lety. Obratle sesedají více k sobě a nám tak ubyde až několik centimetrů.

NÁŠ TIP: Stavební hmotou kostí je vápník. Je skvělé ho doplňovat, ale ještě chytřejší je přidat k tomu vitamín K a vitamín D. Postarají se o to, aby se vápník ukládal do kostí. Kromě toho prospěje vitamín K i cévám. Podívejte se třeba na doplněk stravy Vitamín K2 Complex.

Záhada bolavých kloubů před bouřkou je rozluštěna!

Určitě jste to už zažili – vždy, když má přijít změna počasí, víte o tom dříve, než se podíváte na předpověď. Všem, kteří vám to nechtěli věřit, to teď můžete vysvětlit. Klouby fungují jako barometr. Projeví se na nich změna atmosférického tlaku a kvůli tomu Vás mohou začít bolet, nebo se můžete pocitově hůře pohybovat.

Tento jev byl dokonce odborně nazván jako meteosenzitivita. Přibližně třetina lidí reaguje na změny tlaku, teploty a vlhkosti ještě dříve, než nastanou.

NÁŠ TIP: Klouby potřebují kolagen. Jeho tvorbu v těle podporuje vitamín C, proto na něj každý den myslete.

 

Vitamín K2 Complex

Vitamín K2 Complex Měsíční balení

Vitamín K2, často označovaný jako supervitamín, má zdokumentovaný účinek na zajištění normální srážlivosti krve a podílí se také na optimálním stavu kostí. V běžné stravě se vitamín K2 téměř nenachází, je proto dobré ho doplňovat v kapslích.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna