Vitamíny a minerály, které se navzájem podporují - užívejte doplňky stravy chytře

Vitamíny a minerály, které se navzájem podporují - užívejte doplňky stravy chytře

2 minuty čtení 812
Autor: Lenka Zajíčková

Běžné a dobře známé vitamíny či minerály má doma asi každý. Ne všichni ale vědí o tom, že některé z nich se v účincích podporují. Podívejte se, jestli i vy nemáte v zásobě něco, co můžete užívat efektivněji.

Dozvíte se:

  • Jak se přišlo na to, že spolu některé živiny souvisejí,
  • co se vyplatí užívat společně a proč,
  • jestli hraje roli to, když vitamíny užíváte ráno nebo večer.

Kombinace vitamínů nevznikly náhodně

Zaměření na užívání vitamínů a minerálů, které spolu působí v synergii, je klíčem k maximálnímu využití jejich účinků na náš organismus. Když například kombinujete vitamín D s vápníkem, výrazně podporujete schopnost těla absorbovat a využívat vápník pro zdraví kostí. Podobně vitamín C podporuje vstřebávání nehemového železa, což může být rozhodující pro lidi, kteří železo získávají hlavně z rostlinných zdrojů.

Vědci studovali, jak jednotlivé vitamíny a minerály fungují na molekulární úrovni v těle. Například při zkoumání, jak tělo vstřebává vápník, bylo zjištěno, že vitamín D hraje velkou roli v regulaci tohoto procesu tím, že podporuje absorpci vápníku ve střevech.

Jiné objevy přišly z pozorování lidí, kteří trpěli nedostatkem konkrétních živin. A bylo zjištěno, že i když lidé užívají dostatek vápníku, bez vitamínu D může tělo mít problémy s jeho vstřebáváním a využitím, což vedlo k důležitým poznatkům o tom, že některé látky bez sebe neumí dostatečně dobře fungovat.

Co tedy užívat společně?

  1. Vitamín D a vápník: Vitamín D pomáhá tělu absorbovat vápník ze stravy. Tento vztah je klíčový pro udržení silných kostí a zubů, protože vápník je základním stavebním kamenem kostní tkáně, ale bez dostatečného množství vitamínu D se ho do ní neuloží tolik, kolik by mohlo.
  2. Vitamín C a železo: Vitamín C se podílí vstřebávání železa z rostlinných zdrojů (tzv. nehemové železo). Konzumace potravin bohatých na vitamín C spolu s potravinami obsahujícími železo, jako jsou luštěniny, špenát nebo celozrnné produkty, podporuje absorpci železa, což má pozitivní vliv např. na správnou krvetvorbu.
  3. Vitamín K a vápník: Vitamín K hraje důležitou roli v regulaci vápníku v těle, zejména v jeho správném ukládání do kostí a omezení jeho hromadění v cévách. Podporuje tedy zdraví kostí i kardiovaskulárního systému. 
  4. Hořčík a vápník: Hořčík pomáhá při přenosu kalcia do kostí a také reguluje rovnováhu těchto minerálů v těle. Správný poměr hořčíku a vápníku je důležitý pro zdraví svalů a nervů, protože oba minerály spolupracují při svalových kontrakcích a následující relaxaci.
  5. Zinek a vitamín A: Zinek je důležitý pro správný metabolismus a uvolňování vitamínu A z jater. Oba nám prospívají pro zdraví očí, ale také na imunitu a pokožku. 
  6. Vitamín B12 a kyselina listová (vitamín B9): Vitamín B12 a kyselina listová spolupracují při tvorbě červených krvinek a podporují správnou funkci nervového systému. 

Jak správně užívat vitamíny?

U některých doba užívání není až tak podstatná, z jiných však budeme čerpat více benefitů, když si je dáme ve správnou dobu:

Vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) je nejlepší užívat během jídla, které obsahuje tuky. Tuky pomáhají tělu tyto vitamíny efektivněji vstřebat. 

Vitamíny B a vitamín C jsou rozpustné ve vodě, a proto je ideální je užívat ráno na lačno nebo s lehkým jídlem. Pomáhají dodat energii a podpořit metabolismus, takže jsou často doporučovány na začátek dne. 

Hořčík je často doporučován užívat večer, protože má uklidňující účinek a může přispět ke kvalitnějšímu spánku. Také pomáhá s regenerací svalů po námaze, proto je výhodný po fyzické aktivitě. 

Vápník by se měl brát večer, protože jeho vstřebávání je během noci jednodušší a současně má pozitivní vliv na regeneraci kostní tkáně.


NaturaMed Vitamín C

NaturaMed Vitamín C Roční balení

Vitamín C má celou řadu prokázaných pozitivních účinků – podporuje imunitní systém, chrání naše buňky před oxidativním stresem a snižuje také míru únavy a vyčerpání. Vyplatí se užívat rozumnou dávku dlouhodobě, spíše než velké množství v nárazových intervalech.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna