Vitamín C: Proč je důležitý pro vaše zdraví a jak působí v těle

Vitamín C: Proč je důležitý pro vaše zdraví a jak působí v těle

3 minuty čtení 2454

Ilustrativní fotografie byla vytvořena pomocí AI Když se řekne „vitamín C", většina z nás si hned představí pomerančový džus nebo hromadu citrusových plodů. Ačkoli je spojení mezi vitamínem C a ovocem, jako jsou pomeranče a citrony, správné, jeho význam pro naše zdraví je mnohem širší. Vitamín C, také známý jako kyselina askorbová, je jedním z nejdůležitějších živin, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci.

Co je to vlastně vitamín C? 

Vitamín C patří mezi vodou rozpustné vitamíny, což znamená, že se rozpouští ve vodě a neskladuje se v těle. To znamená, že je třeba ho pravidelně dodávat potravou či doplňky stravy, aby byly jeho hladiny udržovány na dostatečné úrovni.

Jaké jsou hlavní funkce vitamínu C v našem těle? 

1. Antioxidantní ochrana: Vitamín C je známý svými silnými antioxidantními vlastnostmi. Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům – nestabilním molekulám, které mohou poškozovat buňky.

2. Podpora imunitního systému: Vitamín C hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému. 

3. Tvorba kolagenu: Kolagen je klíčový pro zdraví kůže, vazivových tkání, kloubů a kostí. Vitamín C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, což napomáhá udržovat naše tělo pevné a pružné.

4. Podpora nervového systému: Vitamín C je zapojen do tvorby neurotransmiterů – chemických látek, které umožňují komunikaci mezi nervovými buňkami. To má vliv na naši náladu, koncentraci a celkovou funkci nervového systému.

5. Asistence při vstřebávání železa: Vitamín C zlepšuje vstřebávání nehemového železa z rostlinných zdrojů potravy. To může být zejména užitečné pro vegetariány a vegany, kteří se spoléhají na rostlinnou stravu.

Kde najdeme vitamín C? 

Vitamín C je bohatě zastoupen v různých potravinách. Kromě citrusových plodů ho najdeme i v paprikách, brokolici, jahodách, kiwi, guavě, rajčatech a dalším ovoci a zelenině. Díky moderním stravovacím návykům může však být náročné získat dostatečné množství vitamínu C pouze z potravy, a právě zde mohou být doplňky stravy užitečné.

Vitamín C je klíčovou živinou, která má široký vliv na naše zdraví a pohodu. Jeho úloha jako antioxidantu, imunitního podporovatele, podpůrné látky pro kolagen, nervový systém a vstřebávání železa je nepřehlédnutelná. Ačkoli je tolik spojován s nástupem podzimu, kdy omezuje užívání kapesníků, jeho význam v lidském těle je daleko větší. Proto by měl být součástí vyvážené stravy či v případě potřeby doplněn formou stravovacích doplňků.


Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna