Správná péče o zuby od narození až do dospělosti: co má pozitivní vliv, jak jim škodíme a jakou roli hraje vápník?

Správná péče o zuby od narození až do dospělosti: co má pozitivní vliv, jak jim škodíme a jakou roli hraje vápník?

4 minuty čtení 1364
Autor: Lenka Zajíčková

Jste si jistí, že své zuby čistíte správně? Víte, proč jim vadí cukr? A který zubní kartáček je nejlepší pro děti? To vše se už za malou chvilku dozvíte.

Začněme od narození

První mléčné zoubky se dětem prořezávají už zhruba v půl roce života. A měli bychom o ně ihned pečovat. I mléko a příkrmy totiž mají na kazivost stejný vliv, jako běžné jídlo pro dospělé. Není výjimkou, že první návštěva zubaře (kolem 1 roku života) se bohužel nese ve znamení demineralizace skloviny nebo zubního kazu.

Není pravdou, že zkažený mléčný zub vypadne a vše bude v pořádku! Jednak zde může být dispozice pro kaz stálého chrupu, navíc dítěti může způsobovat problémy a bolest. U dětí se jeví jako nejlepší tzv. jednosvazkový zubní kartáček, kterým se dostaneme i na nejmenší zoubky. 

I mléčné zuby se dají opravovat – vzhledem k vysoké ceně a časté nutnosti anestezie se ale maximálně snažme o to, aby to nebylo potřeba. Pakliže se dítěti, jakkoli starému, dotýkají dva zuby, musíme i u něj čistit mezizubní prostory!

Co se zuby v dospělosti?

Než se na našem chrupu výrazněji podepíše věk, trvá to dlouhá léta. Většině problémů lze předejít správným čištěním a dostatečným příjmem minerálů, hlavně vápníku. Pokud 2x ročně navštívíte preventivní prohlídku, máte téměř jisté, že pokud se blíží malér, objeví se včas a jeho řešení bude snadné. Hlavní je, abyste si uměli dobře vyčistit zuby.

Správná technika čištění může zachránit chrup

Nejčastější problémy, tedy kazivost zubů a krvácení dásní, mají jedno společné: zanedbali jsme čištění. Mnoho lidí se dostane do patové situace, protože si čistí zuby poctivě 2x denně a přesto potíže trvají. Kvůli tomu péči po čase vzdávají. Přitom jde většinou jen o to, že čistí špatnou technikou. Co se děje, když si neumíte správě vyčistit zuby?

  • Plak zůstává kolem dásní a v mezizubních prostorách.
  • Krčky mohou být podrážděné, protože moc tlačíte.
  • Některá místa nejsou vyčištěna skoro vůbec, protože se tam kartáčkem nedostanete.

Čistý zub se nekazí. Dnes už víme, že není vyloženě nutnost čistit zuby po snídani a po večeři. Hlavní je udělat to 2x denně, protože plak začíná být škodlivý po 24h a jedno vyčištění denně zpravidla zuby plaku nezbaví dokonale. 

Jak si správně vyčistit zuby?

Tomuto návyku učme děti už od prvního zubního kartáčku:

  1. Jděte postupně zub po zubu, nepřeskakujte z místa na místo.
  2. Krouživým pohybem směrem ven čistíme zub tak, že kartáček přiložíme až k dásni.
  3. Představte si, že vymetáte koštětem špínu ze spáry na chodníku – tedy pryč a ne dovnitř. 

Vyčistíme přední strany zubů, plošky a poté vnitřní strany. 

Mezizubní kartáček vs. zubní nit

Nit je pro mnohé jednodušší na používání, ale nepojme všechen zubní plak (o něco spolehlivější je tzv. expandující nit). Proto se zaměřme primárně na mezizubní kartáčky. Začínáme nejmenší velikostí. Během spotřebování prvního balení se většinou mezizubní prostory upraví a můžeme přejít na větší velikost. Ta je mimochodem zásadní, neboť čistit si příliš malým mezizubním kartáčkem je podobně neefektivní, jako používat pouze zubní nit. 

Proč je na zuby tak špatný cukr

Sacharidy jsou tou nejlepší výživou pro bakterie, které způsobují zubní plak. Chceme je snad ještě přikrmovat? Rozhodně ne!

Cukr podporuje proces kvašení, během kterého vznikají kyseliny. Ty nenápadně naleptávají povrch zubu a vytvářejí tak ideální místo pro vznik kazu. 

Vůbec nejhorší je, když cukr ulpívá na chrupu pravidelně – tedy pokud celé dopoledne usrkáváme sladký nápoj (nebo džus, neboť kyseliny narušují zubní sklovinu), či uzobáváme něco sladkého během dlouhé jízdy autem. Samozřejmě nelze být stoprocentní vždy, kousek dortu na oslavě si upírat nemusíte. Vyvarujte se však toho, že se na zuby dostávají malé dávky cukru po celý den. To samé platí pro děti: tolik oblíbené ovocné kapsičky jsou sladké a navíc kyselé. S jejich podáváním šetřeme.

TIP: po sladkém a kyselém se vždy pořádně napijte čisté vody, abyste chrup alespoň opláchli.

Zdravý cukr neexistuje

A je jedno, zda jde o zuby, udržení váhy nebo něco jiného. Sacharid bude stále sacharidem, ať už pochází z ovoce, řepy, třtiny, nebo je to snad javorový sirup. Z hlediska výživy nám všechny škodí stejně. Pravdou je, že např. třtinový cukr obsahuje trošku více minerálů než bílý. Považovat ho za zdroj živin bychom ale rozhodně neměli. Nenechte se proto zlákat na tvrzení o zdravějším cukru – doporučuje se přistupovat k němu s rozumem a hlavně se soustředit na omezení příjmu. 

Závěrem: hlavní je chránit zubní sklovinu

Sklovina je nejtvrdší strukturou v našem těle. Přesto je zranitelná. Představte si ji jako ochranný obal celého zubu. Pokud bude zacelená a odolná, dovnitř nic nepustí. 

Bohužel je pár možností, kdy dochází k poškození skloviny:

  • Mechanicky – kousnete špatně do vidličky, omylem v jídle bude kus tvrdé pecky, nebo vás potká úraz. Uštípnutí kousku zubu nebo prasknutí skloviny je na světě. U mléčného chrupu se to stává o to snáze. 
  • Chemicky – sklovina je naleptaná kyselinami z jídla nebo těmi, které se vytvářejí v zubním plaku.
  • Vrozené faktory – bohužel se někdy s horší kvalitou skloviny již narodíme, nebo má vliv závažné onemocnění.
  • Jiné důvody, jako je věk, kouření, špatná životospráva nebo nedostatečná péče o chrup.

Zubní sklovina se skládá z vápníku, fosforu a jiných minerálů. Ty jí můžeme dodávat ve zvýšené míře např. speciálním gelem pro podporu skloviny, který obsahuje vápník, nebo si ho dopřejme formou doplňků stravy. 

Přísun minerálů způsobí tzv. remineralizaci skloviny. Minerály, které ze zubů z nějakého důvodu unikly, se tedy dají navrátit a my můžeme podpořit obnovu zubní skloviny i cíleně.



Zdroje:

https://centrumzdravehousmevu.com/

https://www.pharmanews.cz/clanek/silna-a-odolna-sklovina-po-cely-zivot/


CalciumControl

CalciumControl Měsíční balení

Doplněk stravy, který je 100% zaměřený na kosti. Obsahuje unikátní vápník z mořských zdrojů AquaMin. Tento unikátní druh vápníků máš až 2x lepší vstřebatelnost v lidském těle. Navíc je produkt obohacen o vitamín D a mangan, které účinnost produktu jen umocňují.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna