Seriál o lidském těle: co pomůže kloubům, aby byly plně pohyblivé?

Seriál o lidském těle: co pomůže kloubům, aby byly plně pohyblivé?

2 minuty čtení 1073
Autor: Lenka Zajíčková

Klouby se potřebují hýbat. V těle jich máme skoro 250, každý trochu jinak, a tak je opravdu moudré se o ně dobře starat. Pojďte si přečíst jak:

Co se dozvíte?

  1. Jak velkou roli pro pohybový aparát hraje naše hmotnost,
  2. jakým způsobem jsou klouby ovlivněny pohybem, 
  3. proč je tak důležité tzv. kloubní mazání.

Udržování zdravých kloubů je podobné péči o auto – když mu dáme pravidelný servis a chováme se k němu s pečlivostí, bude nám sloužit dlouhá léta. Pokud ho ale necháme rezivět na dešti, stejnou životnost čekat nemůžeme. Hlavními faktory pro fungující klouby jsou správná váha a pravidelný pohyb. 

Snížení nadváhy vám pomůže klouby ochránit

Nejvíce těch, které nesou největší zátěž, jako jsou kolena a kyčle. Každý kilogram navíc představuje pro klouby dodatečné zatížení, což může vést k jejich opotřebení a následnému pocitu ztuhlosti. Snižováním váhy nejenže zmenšíte tlak na klouby, ale také zlepšíte jejich funkci. 

Z dat WHO (Světové zdravotnické organizace) vyplývá, že v roce 2023 mělo nadváhu asi 40 % dospělé populace. Udělejte alespoň malý krok k tomu, abyste do téhle statistiky nepatřili.

A proč kloubům prospívá pohyb?

Pravidelné cvičení, ať už jde o chůzi, plavání nebo jízdu na kole, pomáhá udržovat klouby pružné a silné. Cvičení podporuje prokrvení kloubních tkání, zvyšuje jejich flexibilitu a posiluje svaly, které klouby podporují. Také se podporuje tvorba synoviální tekutiny, která promazává pohyblivé části kloubů. Pravidelný pohyb nejenže snižuje ztuhlost, ale také přispívá k prevenci dalších problémů s klouby. Kombinace zdravé váhy a aktivního životního stylu tedy vytváří pevný základ pro dlouhodobé kloubní zdraví.

Věděli jste tohle?

  1. Existuje hned několik typů kloubů. Některé umožňují pohyb rotační, jiné zase dopředu a dozadu. Jiné nám zajišťují pohyb úplně všemi směry – třeba kloub kyčelní nebo ramenní. Jsou však i klouby takřka nepohyblivé – třeba takové kloubní spojení na lebce. 
  2. Kloub je dokonce i tam, kde se spojuje kořen zubu se svým lůžkem v čelisti. Odborně se tomu říká gomphósa. Pohyb umožňuje naprosto minimální, zato se díky němu tlumí nárazy při žvýkání.
  3. Většinou máme tendenci myslet na své klouby ve spojitosti s tím, že se nám třeba špatně chodí, nebo máme problémy se zády. Klouby však máme do slova v každé části těla, některé úplně miniaturní. Ty všechny si zaslouží péči. A ta začíná optimální váhou a rozumnou fyzickou aktivitou, ke které je pohybový aparát určený.


Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Měsíční balení

Doplněk stravy pro zdravé klouby a chrupavky obsahující látky, které dodají pohybovému aparátu vše, co potřebuje. Obsahuje unikátní nativní kolagen typu II z mořských zdrojů značky CalGo, který vyniká větší vstřebatelností v těle.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna