Rybí tuk znali i Vikingové. Za ten nejkvalitnější dnes považujeme olej z lososa.

Rybí tuk znali i Vikingové. Za ten nejkvalitnější dnes považujeme olej z lososa.

3 minuty čtení 1242
Autor: Lenka Zajíčková

Pokud jste ho zatím nezkusili, měli byste zbystřit – v tomto článku se dozvíte všechno podstatné. Věděli jste například, že rybí tuk se užíval už před stovkami let? A dokonce sloužil jako účinný prostředek na hojení ran.

Rybí olej není žádná novinka – kam až sahá jeho historie?

Zcela přesně to dopátrat nelze. Víme však, že už kolem roku 1000 n.l. uměli Vikingové oddělit tuk od masa nejen rybího, ale ji tuleního či mrožího. Byli si vědomi toho, že tuk je něčím specifický. Něčím, co se pozitivně projevovalo na jejich zdraví. Musíme si uvědomit, že tehdejší strava byla nesmírně jednotvárná a nedostatek živin způsoboval řadu zdravotních potíží. Lidé se průměrně nedožívali ani polovinu toho, co my. Tuk z mořských živočichů byl však vítanou zásobou vitamínu D, omega-3 a řady dalších látek. Zajímavostí je, že rybí tuk získávali ze sušených tresčích jater, nikoli z čerstvě ulovené ryby.

Že bylo kouzlo rybího tuku objeveno právě severskými národy, není náhoda. Lidé zaznamenali, že ti, kteří žijí poblíž moře a živí se jinak, než obyvatelé vnitrozemí, jsou zkrátka zdravější. 

Díky své adaptaci na drsné podmínky a využívání přírodních zdrojů, jako je rybí tuk, Vikingové přežívali a prosperovali. Byli známí svými výpravami na dlouhé vzdálenosti. Rybí tuk byl pro ně ideální potravinou na cestách. Byl trvanlivý a poskytoval jim vysoce kalorický a výživný zdroj energie, který si mohli snadno vzít s sebou na lodě.

…a později vznikla první továrna na rybí tuk.

Stalo se tak roku 1854 v norském Bergenu. Pokrok to byl velký, neboť se olej získával přímo z tresčích jater a už tehdy šel na export do celého světa. A nebylo to jen kvůli zdravotním benefitům – vyrábělo se z něj třeba i mýdlo. Norská tradice rybího tuku je tak skutečně bohatá a sahá až k Vikingům. Proto pokud se poohlížíte po doplňku stravy s omega-3 a vitamínem D, určitě pátrejte po výrobcích norské kvality. 

V 21. století jsme už naprosto jinde. Rybí tuk se balí do želatinových kapslí, které nepropustí pachuť ani vůni. 

Nejnovější poznatky vyzdvihují olej z lososa.

Rybí tuk má poměrně široké spektrum zdrojů. Od oleje z tresčích jater, přes tuňákový olej až třeba ke krillovému, jenž pochází z drobných korýšů a technicky vlastně nejde o tuk rybí. 

Co mezi nimi vyniká nejvíc, je olej z lososa. Každý typ rybího tuku má totiž specifický poměr omega-3 kyselin, přesněji řečeno hlavně kyseliny EPA a DHA. A o to bychom se měli zajímat, protože:

  • Kyselina DHA je známá pro podporu mozku a nervové soustavy. Je výborná na koncentraci, kognitivní funkce mozku a často se doporučuje i malým dětem.
  • Kyselina EPA má pozitivní vliv především na normální funkci srdce a nervové soustavy.

Záleží tedy na tom, co je naším cílem a co chceme na našem zdraví podpořit. Pochopitelně to bude nejspíš obojí a to je důvod, proč zvolit olej z lososa – nalezneme v něm EPA, DHA a dokonce i méně častou kyselinu DPA, která podporuje účinnost svých známějších sester. 

Olej z lososa má ještě jednu velkou výhodu: pro lidský organismus je velice dobře vstřebatelný. Z minimálního množství tak vytěžíme maximum, což je nejen chytré, ale i dobré pro naši peněženku. 

Lososa na oči, srdce, mozek i imunitu.

Závěrem lze dodat jediné: olej z lososa je pro svůj ideální obsah omega-3 kyselin a vitamínu D perfektním doplňkem stravy, pokud chcete podpořit zrak, činnost srdce, funkci mozku i imunitu v jednom. A protože vitamín D je rozpustný v tucích, nemusíte už řešit, kdy takový výživový doplněk užívat – díky tomu, že jde o rybí tuk. 


Zdroje:

https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/112_MET.pdf

https://www.institutmodernivyzivy.cz/konzumace-ryb/


OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Měsíční balení

Vysoce kvalitní doplněk stravy s omega-3. Základem je nejčerstvější olej SALfresh získávaný z lososů žijících v průzračných vodách norských fjordů, který je běžně v doplňcích jinak nedostupný. Nová receptura doplněná o vitamín D pro podporu imunitního systému.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna