Proč má věk negativní dopad na kvalitu kostí hlavně u žen, a jakou roli hraje menopauza?

Proč má věk negativní dopad na kvalitu kostí hlavně u žen, a jakou roli hraje menopauza?

3 minuty čtení 1184
Autor: Lenka Zajíčková

Zhruba kolem 50. roku života se začínají projevovat problémy s kvalitou kostí. Většinou postižených jsou ale ženy. Přečtěte si, jaké jsou důvody a čím můžete pomoci svým kostem navrátit pevnost.

Podívala jsem se na statistiky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Každý rok uhradí léčbu asi 100 000 klientů, přičemž převažující podíl tvoří ženy a tak mne zajímalo, zda to má vysvětlení. Kde je největší problém s kostmi?

Věk, ženské pohlaví a ztráta minerálů

Jednoznačně jde o to, že s přibývajícími léty ztrácejí kosti svou kvalitu, ale i obsažené minerály. Jsou křehčí, méně odolné a tím pádem se vytrácí i jejich optimální funkce. Kostra tvoří opěrný systém celého těla - upínají se na ni svaly a např. hrudní koš ochraňuje nejdůležitější orgány. Ze všeho nejvíc je ale základem pro každodenní pohyb.

A právě s pohybem máme vlivem věku nejčastěji obtíže. Pokud se neudržujeme aktivně v kondici, přestává být samozřejmé, že vyjdeme dlouhé schody nebo uneseme těžší nákup. 

Spousta lidí ve středním věku sáhne po kloubní výživě, což je zcela v pořádku. Zapomínáme ale na to, že pohybový aparát tvoří nejenom klouby a svaly, ale právě i kosti. Co jim dopřát a jak se o ně starat, pokud jste žena? 

Kritickým milníkem je menopauza

Ačkoli přechod v podobě andropauzy prožijí i muži, přece jen je to u žen jiné. U nich totiž dojde k výraznému poklesu hladiny estrogenu. To má za následek nárůst počtu tzv. osteoklastů. 

Osteoklasty jsou kostní buňky, jenž mají za úkol ničit kostní tkáň. Produkují kyselinu chlorovodíkovou, která doslova rozpouští minerální složku kostí a také kolagen. Na rozdíl od ostatních typů kostních buněk jsou tedy osteoklasty vlastně nežádoucími vetřelci.

I když mají estrogen také muži, nemá u nich tolik neblahý vliv, protože ho mají zkrátka mnohem méně. Do období menopauzy je u žen hladina estrogenu celkem stálá, takže výraznější dopad na kosti přichází až v době, kdy dojde k hormonální bouři. 

Přechod se dostavuje zhruba kolem 45-55 roku života a každá žena ho prožije různě. Hlavním údělem je ukončení menstruačního cyklu a produkce vajíček. 

Už teď vás možná napadá, že když se vytrácí kostní hmota, řešením by bylo ji znovu vybudovat.

Jak na podporu tvorby kostní hmoty, aby to mělo efekt?

Kosti mají schopnost budovat si svou strukturu od dětství zhruba do třicítky. Pak je tu celkem dlouhé období stability, kdy už sice nedochází aktivní tvorbě, ale alespoň se hmota nevytrácí. Zlomem je právě menopauza, kdy v tomto ohledu jdeme takříkajíc do mínusu a mizí minerály, hlavně vápník, i kolagen. Také to znamená to, že když si zlomíme kost v mládí, schopnost samoopravy je vlastně snadná, zatímco po menopauze už je to jinak. I naprosto běžný menší pád může způsobit mikrozlomeninu, která se ale rozvine, jelikož kosti už se regenerují špatně.

Pravda je taková, že samotnou kostní hmotu je tělo schopné budovat v období cca do 25-30 let. Tehdy si skutečně můžeme udělat kostní hmotu do zásoby. Později jde už jen hlavně o to, jaké do ní vkládáme minerály a kolik. 

Efektivní je proto především pravidelný a dostatečný příjem kalcia společně s vitamínem D. 

Toto spojení si prosím zapamatujte! Aby se vápník mohl uložit do kostí (a nezůstával v krevním řečišti, kde působí negativně), potřebuje spolupráci vitamínu D a případně i vitamínu K2

Protože kosti netvoří pouze vápník, ale i jiné minerály a látky, vyplatí se už zmiňovanou kloubní výživu užívat. Zaměřte se na to, aby obsahovala i kvalitní kolagen. Kolagen nám s věkem ubývá též, jenže je potřebný pro pružnost, odolnost a pevnost nejen kostí, ale i chrupavek, svalů, kůže a vlastně téměř všech struktur našeho těla. 

Metabolismus kostí je hodně složitý. Faktem je, že jsou pro něj potřebné základní věci: vitamín D, vápník a adekvátní pohyb. 

4 věci, které můžete pro své kosti udělat navíc:

  1. Na hustotu kostí má vliv i dědičnost. Pokud jste si toho vědomi, určitě si nechte vyšetřit kosti tzv. denzitometrií.
  2. Na příjem vápníku a vitamínu D dbejte včas! Výchozí skvělý stav kostí bude později během menopauzy vaším esem v rukávu.
  3. Nepodceňujte pohyb, protože je naprosto zásadní. Lepší je takový, co rovnoměrně rozkládá zátěž na celé tělo - třeba plavání.
  4. Na kvalitu kostí má dopad kouření i alkohol. Je to omílané klišé, jenže si stále mnozí neuvědomují, jak jim to skrytě škodí.

Shrnutí:

Jestliže jste žena, myslete chytře dopředu. Co uděláte pro své kosti v mládí, se vám vrátí! Bez ohledu na pohlaví doplňujme především vápník s vitamínem D a udržujme se ve fyzické kondici. I když něco ovlivnit nelze, je rozdíl, zda si uděláme úraz v zanedbaném nebo opečovaném stavu. 



Zdroje:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/2608

https://www.avcr.cz/cs/o-nas/aktuality/Kdo-nam-krade-kostni-bunky-Osteoporoza-postihuje-nejen-zeny-po-menopauze/



CalciumControl

CalciumControl Měsíční balení

Doplněk stravy, který je 100% zaměřený na kosti. Obsahuje unikátní vápník z mořských zdrojů AquaMin. Tento unikátní druh vápníků máš až 2x lepší vstřebatelnost v lidském těle. Navíc je produkt obohacen o vitamín D a mangan, které účinnost produktu jen umocňují.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna