Zobrazit kategorie
Přírodní antioxidanty: soukromá ochranka našeho těla před záškodníky

Přírodní antioxidanty: soukromá ochranka našeho těla před záškodníky

3 minuty čtení 1126
Autor: Lenka Zajíčková

Antioxidanty jsou molekuly, které chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Ale co to znamená a má vůbec smysl se tím zabývat?

Volné radikály nám škodí a antioxidanty se tomu snaží zabránit

Volné radikály jsou molekuly, které vznikají při běžných metabolických procesech v těle nebo při působení vnějších faktorů: 

znečištění ovzduší,

  • Kouření,
  • UV záření
  • alkohol a špatná strava,
  • dlouhotrvající záněty v těle.
Zajímavost: Také intenzivní cvičení může vést k vyšší tvorbě volných radikálů, protože buňky spotřebovávají více kyslíku. Tělo však zároveň zvyšuje produkci antioxidantů, aby tento nárůst kompenzovalo. 

Vznik volných radikálů je v těle do určité míry přirozený. Je ale dobré pamatovat na hranici, kdy už toho může být příliš. A proto se výrazně nedoporučuje zatěžovat tělo kouřením, opalováním, konzumací návykových látek atd., s čímž už organismus nepočítá a nedovede vytvořit tolik antioxidantů, které by vzniklé volné radikály zničily. 

K čemu potřebujeme antioxidanty?

Volné radikály mohou způsobovat poškození našich buněk, tkání a dokonce i DNA, pokud nejsou kontrolovány. Tento proces, známý jako oxidační stres je spojen s řadou vážných zdravotních problémů, ale třeba i nepříjemnostmi spojenými se stárnutím. Antioxidanty naopak fungují jako obranný systém našeho těla. Právě proto jsou antioxidanty klíčové pro udržení zdraví, zpomalení stárnutí a zmírnění obtíží nejrůznějšího charakteru. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako je ovoce, zelenina, čaj a ořechy, nám pomáhá podporovat tuto přirozenou obranu těla a udržet ho v rovnováze. Takže, pečujte o své tělo a dejte mu dostatek antioxidantů – protože bez nich by volné radikály dělaly svou práci až moc dobře!

Jakým způsobem antioxidanty bojují proti volným radikálům?

Antioxidanty neutralizují volné radikály tak, že jim darují elektron. To zabraňuje volným radikálům v tom, aby napadaly jiné molekuly v těle a způsobovaly oxidační stres. Celé je to o tom, že volné radikály mají nevyvážené elektrony, což je činí velmi reaktivními. Snaží se získat elektrony z okolních molekul, což vede k poškození buněk, DNA a dalších důležitých složek v těle. 

Když je volný radikál stabilizován antioxidantem, reakce se zastaví a není již více potřeba, aby volný radikál hledal další elektrony. Tím je tělo chráněno před poškozením buněk a tkání.

Jinými slovy, antioxidanty jsou jako „policisté“ chránící naše tělo před „zločinci“ volnými radikály. 

Co všechno je antioxidantem - zapamatujte si alespoň 3

Antioxidanty můžeme rozdělit na několik hlavních typů podle jejich původu a chemických vlastností. 

  1. Antioxidanty vznikající přímo v našem těle - např. enzym kataláza: Přeměňuje peroxid vodíku na vodu a kyslík, čímž eliminuje jeho škodlivý účinek.
  2. Vitamíny - nejznámější je pro své antioxidační účinky vitamín C, vitamín A nebo vitamín E. Povšimněte si, že jsou díky tomu často součástí kosmetiky proti stárnutí nebo v potravinových doplňcích na imunitu.
  3. Rostlinné antioxidanty: flavonoidy, karotenoidy či polyfenoly zní sice cize, ale ve skutečnosti je nalezneme v ovoci, zelenině, oříškách nebo bylinách. Často jde o přírodní barviva propůjčující ovoci typickou barvu. Na úvodní fotce vidíte ovoce typické pro Norsko - morušku, která je nádherně oranžová právě díky karotenoidům. Stejně, jako měsíček lékářský, skvělý třeba na oči. O důvod víc, proč jíst maximálně pestrou stravu.
  4. Minerály - pro své antioxidační schopnosti je známý zinek, selen nebo měď. Tyto minerály jsou nám dobře známé opět díky podpoře imunity či kvalitě pokožky a sliznic.

 


ImuBerin

ImuBerin Měsíční balení

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury. Spojuje v sobě superkombinaci vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost těla a směs biologicky aktivních flavonoidů získaných z extraktů známých bobulí.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna