Podzimní splín má své vysvětlení. A platí na něj tyhle dvě metody pro lepší duševní pohodu.

Podzimní splín má své vysvětlení. A platí na něj tyhle dvě metody pro lepší duševní pohodu.

4 minuty čtení 1207
Autor: Lenka Zajíčková

Napětí, přetíženost nebo vnitřní neklid mohou být v podzimních měsících častější z několika vědecky podložených důvodů. Jestli pociťujete, že je toho na vás moc, nečekejte až se to samo zlepší a vezměte své psychické zdraví do vlastních rukou. Z těchto informací budete čerpat nejen následující zimu.

Výzkumy ukazují, že kombinace biologických, klimatických a sociálních faktorů může přispět k tomu, že duševní obtíže se mohou na podzim zhoršit a mnohdy nás trápí až do jara. V tomto článku si přiblížíme dvě metody, které vám mohou pomoci se s těmito změnami lépe vyrovnat. Fungují na celou řadu potíží – od špatných myšlenek přes duševní vyčerpání až po dlouhodobou nervozitu.

Co je tedy na podzim jinak?

Pokud se o vás černé myšlenky pokouší pravidelně vždy s prvními spadanými listy, rozhodně nejste v ničem zvláštní. Napětí a nepohoda totiž s nepřízní počasí skutečně souvisí:

  • Snížení slunečního svitu a nedostatek světla: Mnoho lidí prožívá náročné období, které se obvykle objevuje na podzim a v zimě, kdy je méně denního světla. Nedostatek slunečního svitu může ovlivnit biologické rytmy a neurotransmitery v mozku, jako je serotonin, který je spojený s náladou. Opět narážíme na to, že nastává období nedostatku vitamínu D, jenž je spjat s celkovým zdravím – zásoby z léta už máme totiž vyčerpané.
  • Biologické rytmy: Snížené vystavení přirozenému světlu může narušit cirkadiánní rytmy (biologické hodiny těla), což může přispět k potížím se spánkem. A ten má na naši psychiku velký vliv. Víte, jakou roli v tom hraje tzv. modré světlo?
  • Fyzická aktivita: Podzim a zima mohou vést k nižší fyzické aktivitě kvůli nepříznivému počasí, což může ovlivnit i duševní stav, protože pohyb je spojen s lepší náladou a pozitivním dopadem na psychiku. 
  • Změny v životním stylu a aktivitách: Pro rodiče i děti může být přechod z letních prázdnin do školního roku stresující. Změny v rutinně a zvýšené školní a pracovní zatížení nikomu stres neubírají. Následuje vypjetí před Vánocemi, které pro citlivější jedince představují opravdu těžké roční období. 
  • Sociální izolace: Snížené venkovní aktivity a méně sociálních interakcí během chladných měsíců mohou přispět k pocitům osamělosti a izolace. 

Už teď je vám asi jasné, že vše se vším souvisí a člověk se snadno ocitne v situaci, kdy stokrát nic umořilo osla. Proto jsou tu dvě metody, které nejspíš neznáte, ale naučíte se díky nim pracovat sami se sebou. 

Mindfulness, neboli všímavost

Je zaměřená na plné věnování pozornosti přítomnému okamžiku, aniž bychom ho hodnotili nebo se nechali ovládnout svými myšlenkami a emocemi. Cílem je podpořit schopnost soustředit se a navodit celkovou, dlouhodobou pohodu. 

Základní principy mindfulness: 

  • Zaměřte se na to, co se děje právě teď, místo toho, abyste přemýšleli o minulosti nebo budoucnosti. 
  • Pozorujte své myšlenky, pocity a tělesné vjemy bez hodnocení nebo posuzování. 
  • Přijetí: Uvědomte si své myšlenky a pocity takové, jaké jsou, aniž byste se je snažili změnit nebo odstranit. 

Mindfulness v každodenním životě znamená věnovat plnou pozornost jen probíhajícímu okamžiku, ač jde o banality. Např. vědomé jídlo: Když jíte, soustřeďte se na chuť, vůni a texturu jídla. Snažte se jíst pomalu a plně si vychutnávat každé sousto. Mindfulness provozujte i při chůzi: Když jdete, vnímejte každý krok, jak se vaše nohy dotýkají země, a pozorujte okolí kolem sebe. A když mluvíte s někým, plně se soustřeďte na toho druhého a na to, co říká, místo toho, abyste přemýšleli o tom, co řeknete vy. 

Bohužel jsme přivykli tomu, že naši pozornost krade celá řada rušivých elementů a děláme deset věcí najednou. Během rozhovoru odbíháme k tomu, co se děje v mobilu. Stihneme napsat email, nákupní seznam i upomínku. Takové roztříštění pozornosti však působí z dlouhodobého hlediska velmi negativně na náš duševní stav i na naše vztahy .

Neváhejte používat STOPku

Nejde o dopravní značku – i když účel má dost podobný. Velmi jednoduchá technika STOP je odvozena od těchto kouzelných slůvek z angličtiny.

S – Stop (zastavte se).

T – Take a breath (zhluboka se nadechněte).

O – Observe (pozorujte, co se děje kolem i ve vašem těle).

P – Proceed (pokračujte s větším klidem a vědomím).

Proč STOP tak dobře funguje? Je účinná pro okamžité zmírnění vypjetí a zvýšení všímavosti. Pomáhá zastavit naše automatické reakce a vrátit se k přítomnému okamžiku. Zkrátka a dobře nás vrátí zpět do reality v pozitivním slova smyslu.

Opět si dáme příklad:

Dnešní den byl od rána na nic. Už cestou do práce jsem zmokl a navíc jsem nedal děti do školky včas, takže mi to učitelka dala sežrat. Na poradě se objevoval jeden problém na druhým. Teď trčím v koloně a volá mi naštvaná manželka – chce se hádat kvůli penězům. V tuhle chvíli jsem zralý rozmlátit co se dá. 

STOP!

V tuhle chvíli je ideální příležitost říct si STOP a připomenout si jednotlivé kroky: Zastavte se – dalším honěním vážně ničemu nepomůžete. Nadechněte se, klidně vícekrát. Všimněte si, jak vám tluče srdce, zda necítíte tepání v hlavě nebo jestli se vám třesou ruce. Co se to vlastně děje? Tohle nemáte zapotřebí! I pouhých 10 minut pozorování situace, kterou prožíváte, vám pomůže ke zklidnění a vy můžete pokračovat dál s větší stabilitou. 

Hledáte pro sebe ještě něco dalšího?

Každému chutná jiný šálek čaje. Pokud vás tyto dvě metody nezaujaly, možná vám pomůže psát si deník. Je dobré si ho s odstupem času přečíst, neboť nám to pomůže často vidět věci v jiném světle. Najednou máme odstup a nadhled a uvědomíme si, že to, čemu jsme nerozuměli, najednou dává smysl a už se tím nemusíme zabývat.

Když se v životě dostaneme do začarovaného kruhu špatných nálad a situací, není snadné dostat se ven. Ale stejným způsobem je možné ovlivnit vše v k lepšímu. Nové dobré zvyky, láska k sobě samým a činnosti přinášející radost nás dokážou polapit - tak to zkuste připustit.



Zdroje:

https://www.mentem.cz/blog/co-je-to-mindfulness-a-jaky-ma-vliv-na-funkci-mozku-1-dil/


https://psychologie.cz/v-lete-tancim-v-zime-spim/

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna