Ostropestřec mariánský: ideální bylinka pro vaše játra

Ostropestřec mariánský: ideální bylinka pro vaše játra

3 minuty čtení 1021
Autor: Lenka Zajíčková

Pro své účinky na játra a trávení je už moc dobře známý. Pro případ, že byste o něm přece jen zatím neslyšeli, jsou tu ty nejdůležitější informace: co je ostropestřec, na co pomáhá a komu může opravdu prospět?

Znali ho už staří Řekové a Římané

Doložitelné informace o ostropestřci nalezneme už ve starověku. A už tehdy lidé věděli, že působí především na játra a trávicí systém. V Evropě se ostropestřec stal známým i díky svým detoxikačním účinkům. Později ve středověku ho používali mniši v klášterních zahradách jako prostředek na jaterní potíže všeho druhu. 

Moderní výzkumy jeho účinků ale začaly až ve 20. století, kdy byla vědecky potvrzena jeho aktivní složka silymarin. Silymarin má silné antioxidační účinky, přičemž se používá především k ochraně a regeneraci jaterních buněk. 

Silymarin je označení pro skupinu přírodních barviv. Pod jedním pojmem ve skutečnosti najdeme více složek, které se získávají ze semen ostropestřce. Mimo antioxidační vlastnosti podporuje správnou tvorbu žluči a chrání jaterní buňky.

Na co je dobrý silymarin?

Hlavní účinná látka ostropestřce podpoří játra a trávicí soustavu. Je proto výtečný pro každého, kdo neholduje zdravému životnímu stylu a jeho jídelníček by si zasloužil revizi. Alkohol, tučná jídla, rychlé občerstvení nebo naopak drastické diety či vynechávání určitých skupin potravin jsou pro zažívání zátěží a naše játra ocení, když jim tuto zátěž budeme kompenzovat. 

Ostropestřec mariánský zvolte, když:

  • Pravidelně kouříte nebo pijete alkohol,
  • nevhodně se stravujete, 
  • máte potíže s játry a trávení, 
  • trpíte stresem nebo jste vystaveni znečištěnému ovzduší.

Ostropestřec si nepleťte s bodlákem

Možná máte dojem, že roste na každém rohu jako plevel. I když se bez problémů pěstuje i na našich zahrádkách, to, s čím ho zaměňujete, je bodlák obecný nebo pcháč rolní – v podstatě obyčejné bodláky s fialovými květy. Ostropestřec se od nich liší bílým mramorováním na listech a na běžné louce se jen tak nevyskytuje. Samozřejmě je rozdíl i v účinných látkách, proto doporučujeme obstarat si silymarin v doplňcích stravy či od ověřeného bylinkáře – v tomto případě se bohužel na samosběr spolehnout nelze. 

Jaterní potíže bohužel nejsou okem viditelné a mnohdy je zaměňujeme. Faktem je, že pokud nedbáme na kvalitní stravu v rozumných porcích, může to z dlouhodobého hlediska představovat pro játra zbytečnou zátěž. Silymarin, tedy ostropestřec mariánský, nám pomůže vrátit je zpět do formy. 


Hepactum FORTE

Hepactum FORTE Měsíční balení

Hepactum FORTE je norská receptura s obsahem přírodních složek, včetně známého a celosvětově uznávaného ostropestřce mariánského, který je v současnosti nejlépe prozkoumanou složkou rostlinného původu používanou při obtížích s játry.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna