Nejkrásnější cyklostezka v Norsku:  Dobrodružství Rallarvegen - historie, příroda a velkolepý zážitek na kole!

Nejkrásnější cyklostezka v Norsku: Dobrodružství Rallarvegen - historie, příroda a velkolepý zážitek na kole!

3 minuty čtení 2202
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Léto je tady a jednu z nejoblíbenějších cyklostezek v Norsku je konečně možné prozkoumat, aniž byste narazili na sníh! Ve výšce 1300 metrů nad mořem projíždíte hory po staré stavební silnici postavené proto, aby bylo možné vybudovat železnici mezi Oslem a Bergenem již na začátku 19. století. Rallarvegen byl otevřen jako cyklostezka v roce 1974 a každý rok podnikne tuto velkolepou cestu na západ z Haugastølu do Myrdalu 25 000 cyklistů. Jedinečnost Rallarvegenu je v tom, že byla renovována pouze starými metodami a je to jedinečná cyklostezka přes ty z nejkrásnějších norských hor. Chcete se projet?

Od střechy Norska až k moři v jednom zážitku na kole!

Prohlídka vede po stavební silnici, která vznikla při výstavbě bergenské železnice na přelomu minulého století. Je zde spousta krásných horských scenérií a kulturních artefaktů z jedné z největších norských železnic. Terén se střídá mezi klidnými východními horami a strmými západními údolími. Na severu se tyčí mohutná hora Hallingskarvet ve výšce 1900 metrů nad mořem a na jihu leží hora Hardangerjøkulen s modrým ledem a trhlinami. Většina lidí začíná z Haugastølu, aby se vyhnuli provozu na dálnici, ale je také možné začít v Geilo nebo Ustaoset. Pokud chcete rychlou a snadnou variantu, můžete začít u Finse a skončit u Myrdalu. Mějte na paměti, že sezóna je krátká – celá trasa je sjízdná až na konci července. Pokud chcete jet na kole do té doby, můžete si cestu z Haugastølu do Finse a z Hallingskeidu do Flåmu rozdělit s cestou vlakem. 

Fakta o trase:

Kde: Skarvheimen, Hardangervidda

Fyzická náročnost: středně pokročilá

Délka: 79,4 km

Celková doba jízdy na kole: 10h

Nadmořská výška: 1198 m

Sezóna: červenec - září

Doporučená doba jízdy na kole včetně přestávek:

Haugastøl - Finse 3-4 hodiny (27 km) Finse - Haugastøl 2-3 hodiny (27 km)

Finse - Fagernut 1 hodina (10 km) Finse - Hallingskeid 3 hodiny (21 km)

Hallingskeid - Flåm 3 hodiny (32 km)

Finse - Myrdal 5 hodin (38 km)

Finse – Flåm 5–6 hodin (53 km)

3 krásné dny – připravte se na dokonalý zážitek z Rallarvegu:

Den 1:

Začněte v Haugastøl a zamiřte do Finse, kde se můžete ubytovat ve Finsehyttě. Zvažte vedlejší výlet do ledovcového ramene Båisen na Hardangerjøkulen, ačkoli stezka není vhodná pro cyklistiku. Průvodci po ledovci jsou k dispozici prostřednictvím místních lidí.

Den 2:

Pokračujte směrem na Fagernut, kde narazíte na závěje a drsné podmínky. Užijte si i místní občerstvení - vafle nebo polévku v Rallar muzeu. Začněte klesat u Tågåvatnet, s náročnější cestou dolů do Grjotrust a jednoduššími podmínkami směrem na Hallingskeid. Samoobslužná turistická chata v Hallingskeid je oblíbenou noční zastávkou, která je zásobena potravinami. Tento úsek dosahuje nejvyššího bodu trasy ve výšce přes 1300 metrů.

Den 3:

Pokračujte podél Grøndalsvatn a Kleivavatn do úzkého Klevagjelet, kde se cesta stává strmou a kamenitou, bez svodidel. Pokud cestujete s dětmi, projděte se na kolech náročnými úseky, než sestoupíte do Reinungavatnetu. Vatnahalsen Hotel přes jezero nabízí úžasný výhled na Flåmsdalen. 21 ostrých zatáček dolů do Flåmu je strmých a štěrkových; v případě potřeby jděte na kole. Ve Flåmu si předem zarezervujte ubytování nebo zajistěte přepravu kol a zpět vlakem. Flåmská železnice je jednou z nejkrásnějších vlakových cest na světě. Případně jeďte místním vlakem do Uppsete a pokračujte do Voss nebo lodí z Flåmu do Bergenu.


Nezapomeňte si předem zarezervovat kola, ubytování a jízdenky na vlak a užijte si jednu z nejúžasnějších tras na světě!


Zdraví

Nina Wichman


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna