Které potraviny mohou udělat i z horkého dne ledové osvěžení, a kterým se radši vyhnout?

Které potraviny mohou udělat i z horkého dne ledové osvěžení, a kterým se radši vyhnout?

4 minuty čtení 1106
Autor: Lenka Zajíčková

Letní měsíce jsou čím dál teplejší. Podívejte se, které potraviny dokážou ochladit tělo a pořádně osvěžit, a co si radši odpustit, pokud nechcete strávit slunečný den na toaletě.

V parných dnech je důležité nejen hydratovat tělo, ale také konzumovat potraviny, které pomáhají organismu ochladit se. Zapomínáme totiž, že vše co sníme a vypijeme je palivem, zdrojem živin, vody a energie. Především během letních teplot, které jsou pro nás zatěžující, je chytré myslet na skladbu jídelníčku.

Sepsala jsem seznam potravin, které se vysloveně nabízejí k ochlazení, ale podívala jsem se i na jejich možná negativa:

Vodní meloun 

Proč je dobrý: meloun je bohatý na vodu (přibližně 92 %) a obsahuje antioxidanty jako lykopen, které pomáhají v boji proti škodlivinám. Navíc chutná snad každému a zachrání hydrataci u dětí, které odmítají pít. Nemusíte ho jíst jen tak – přidejte ho do smoothie nebo udělejte vychlazený salát z melounu, okurky a sýru feta.

Co je strašákem: meloun patří mezi potraviny, které nás nejčastěji mohou nakazit salmonelózou. Ta může být přítomna na povrchu melounu, zejména pokud byl meloun kontaminován při pěstování, sklizni nebo zpracování. Při řezání melounu je riziko přenosu bakterií dovnitř ovoce. Vždy meloun dobře omyjte a osušte, nikdy nekupujte krájený meloun a důsledně ho skladujte v lednici!

Okurka

Proč je dobrá: okurky rovněž obsahují až 95 % vody. Jsou také bohaté na vitamíny a minerály. Nevšední, ale výborné zpracování (hlavně když jich máte nadbytek) je okurková limonáda s kapkou citronu s bezovým sirupem, kterým ale šetřete. Rozhodně byste někdy měli zkusit studené gazpacho!

Co může být problém: také u okurek nebo cuket hrozí salmonelóza. Problém je obecně u ovoce a zeleniny, které má hodně vody a málo kyselin v kombinaci s tím, že je špatně skladujeme na teple. Zkrátka se rychleji kazí. Buďte obezřetní spíše u kupované než domácí zeleniny.

Bílý jogurt a zakysané výrobky

Proč jsou dobré: obyčejný neochucený jogurt je lehce stravitelný a pomáhá udržovat tělesnou teplotu na nižší úrovni. Obsahuje probiotika, která podporují zdravé trávení a to se nám v horku, kdy se o nás častěji pokouší střevní problémy, nesmírně hodí. Z jogurtových a zakysaných produktů si uděláte rozmixováním s ovocem zdravé nanuky nebo nápoje. Ve slané verzi se jogurt hodí na tzatziki nebo salát raita.

Dejte pozor: mléčné výrobky skvělé, ale v létě více než jindy opatrně s nepasterovaným mlékem. Ačkoli je populární, můžeme se nakazit zákeřnými chorobami, neboť nebylo zbaveno virů a bakterií. To samé platí pro výrobky z něj – bryndza, žinčica,…

Listová zelenina

Proč je dobrá: římský salát, špenát nebo rukola jsou lehce stravitelné a osvěžující. Zásobí tělo vitamíny a především pokrm pozvednou chuťově. I z nich je dobré smoothie nebo šťáva. 

Kde může být problém: kvůli své křehkosti má listový salát tendenci k opravdu rychlému kažení, v lepším případě vadnutí. Vždy ho opláchněte studenou vodou, vložte do misky a přikryjte mokrým ubrouskem. V lednici vydrží několik dní stále svěží.

A co pitný režim? Dá se nějak vyšperkovat?

Podíváme se na vhodné i nevhodné nápoje, které nám v horku moc nepomohou. Základem pitného režimu by naprosto u všech měla být čistá voda, zhruba 2l denně. Je lepší pít průběžně po menších dávkách a ne vypít celou lahev vody najednou. Zvláštní pozornost věnujme dětem, nemocným, seniorům a těhotným – zkrátka těm, kteří jsou dehydratací ohroženi více. Není ale moc dobré snažit se ochladit ledovými nápoji. Víte proč?

  • Hrozí šok pro trávicí systém – když náhle vypijete ledový nápoj, může to způsobit křeče nebo zpomalení trávení, protože studená tekutina může dočasně zpomalit nebo dokonce zastavit trávicí proces. 
  • Paradoxně je nám pocitově tepleji – ledový nápoj může vést k tomu, že tělo začne produkovat více tepla, aby vyrovnalo rozdíl teplot mezi nápojem a tělesnou teplotou. Takže se ve finále můžeme cítit ještě tepleji. 
  • Efekt dehydratace – organismus se snaží vyrovnat s případnou dehydratací tím, že zpomalí močení. To může vést ke zadržování tekutin v těle a zhoršení dehydratace. 

Namísto toho je lepší pít nápoje s pokojovou teplotou nebo mírně chladné, které tělo snáze přijímá a které nebudou mít takový šokový efekt na trávicí systém a celkovou teplotu těla. Důležité je i vyhýbat se příliš sladkým nebo kofeinovým nápojům, které mohou způsobit dehydrataci. Samostatnou kapitolou je pak omezení pití močopudných nápojů.

  1. Močopudné nápoje jsou ty, které podporují tvorbu moči a mohou pomoci při odvodňování těla. Jsou to některé bylinné čaje – pampeliška, kopřiva, dále černý čaj přirozeně obsahující kofein a samozřejmě káva. Ale třeba i šťávy, jako je brusinková šťáva, jenž je doporučuje při problémech s vylučování. Je proto důležité konzumovat močopudné nápoje s mírou a v souladu s doporučeními odborníků, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky, které mohou ovlivnit funkci ledvin.
  2. A jaké pití nás naopak ochladí? Rozhodně je to studený mátový čaj. Máta obsahuje mentol snižující tělesnou teplotu. Přidat ji ale můžete i do džbánu s vodou, což je nesmírně chytré – bylinky obecně vodu ochutí, aniž bychom přidali sladký sirup. Kdo potřebuje fádní pitný režim zpestřit, může zamrazit lístky máty i do kostek ledu. Podobně chladivý efekt má i citronová tráva nebo bazalka. 

V létě hrozí častěji salmonelóza

Salmonelóza je infekční onemocnění, které má velmi nepříjemný průběh a bohužel často potká více členů rodiny najednou. Tato bakterie se může nacházet v různých potravinách, které mohou být kontaminovány během produkce, zpracování nebo skladování. Mezi potraviny, které mohou nést riziko salmonelózy, patří veškerá masa. Jestliže není dostatečně tepelně zpracováno nebo bylo skladováno v teple, bakterie se namnoží rychle.

Velkým nešvarem je pak používání stejných kuchyňských pomůcek na syrové i upečené maso během grilovaček. Prkénko nebo kleště nestačí jen otřít! Vždy mějte vidličku zvlášť na syrové i hotové maso! A nezapomeňte – syrové maso neoplachujeme. Bakterií ho tím nezbavíme, na to je voda moc malý pán, zato si je rozneseme všude po okolí.

Dále jsou tu vajíčka a majonézy či zmrzliny. U vajec se může bakterie nacházet na povrchu skořápky nebo ve vnitřním obsahu vajec a špatnou manipulací kontaminujeme i okolí – kuchyňskou linku, dřez, naše ruce,… Salmonelózou se můžeme nakazit leckde a problémem jsou i ryby, mořské plody, zelenina ovoce, zkrátka cokoli, co je v horku skladováno mimo lednici.

Doma si to ohlídat můžeme, pokud se chystáte jíst venku, vždy se zajímejte o čistotu provozovny a pokuste se vnímat, jak s jídlem zachází. Zdá se vám, že jste dostali k hranolkám tatarku, která je ve velkém kyblíku přímo vedle sporáku? Nabrali vám salát z misky, na kterou praží slunce? Raději zvažte, zda vám za to případné žaludeční problémy stojí. 



Zdroje:

https://karolinafour.cz/potraviny/zakladni-tipy-na-efektivni-skladovani-potravin/

https://www.tribune.cz/archiv/zazivate-o-prazdninach-okurkovou-sezonu/

ImuBerin

ImuBerin Měsíční balení

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury. Spojuje v sobě superkombinaci vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost těla a směs biologicky aktivních flavonoidů získaných z extraktů známých bobulí.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna