Kolagen: některý je lepší na klouby, jiný zase na pleť. Jak se v nich vyznat?

Kolagen: některý je lepší na klouby, jiný zase na pleť. Jak se v nich vyznat?

3 minuty čtení 1300
Autor: Lenka Zajíčková

Produktů s kolagenem existuje opravdu hodně. Abyste rozpoznali, který je nejlepší právě pro vás, je dobré znát alespoň tento krátký přehled.

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Co je to kolagen a jak funguje,
  • jaké typy kolagenu jsou k dostání,
  • v čem je rozdíl mezi hydrolyzovaným a nativním kolagenem,
  • jak rozlišit doplněk stravy na klouby a přípravek určený pro krásu.

Proč potřebujeme kolagen?

Kolagen je hlavní strukturální bílkovina, která se nachází v pojivových tkáních těla, včetně kůže, kostí, šlach, chrupavek a vazů. Lidské tělo si kolagen vyrábí samo, ale tato schopnost je zhruba po třicítce už omezená a postupně produkce kolagenu klesá. V tu chvíli je fajn, pokud ho tělu dodáme, protože kloubní aparát jej stále potřebuje. Vedle toho nám může pomoci uchovat si mladistvou pleť.

V kůži kolagen tvoří sítě, které dodávají pokožce pevnost a pružnost. V chrupavce zajišťuje elasticitu a tlumení nárazů. V šlachách a vazech kolagenová vlákna poskytují pevnost a flexibilitu umožňující pohyb a stabilitu kloubů.

Nativní vs. hydrolyzovaný kolagen: jaký si vybrat?

Rozdíl mezi nativním a hydrolyzovaným kolagenem spočívá především v jejich struktuře a způsobu, jakým jsou zpracovávány a využívány v těle. 

Nativní kolagen je čistý, přírodní kolagen, který nebyl chemicky modifikován. Jeho výhody se liší podle typu kolagenu a způsobu aplikace (např. v potravinových doplňcích, kosmetických přípravcích nebo zdravotnických produktech). Nativní kolagen se získává přímo ze zvířecí tkáně, jako je kůže, kosti, nebo šlachy, bez chemického nebo enzymatického zpracování. Je nejvíce podobný kolagenu v našem těle, je pro nás nejpřirozenější. 

Hydrolyzovaný kolagen má stejný zdroj, ale ještě je chemicky nebo enzymaticky upraven tak, aby se jeho molekuly rozložily na menší části a tím se podpořila jeho vstřebatelnost. 

Odpověď na otázku Jak si vybrat kolagen tedy není jednoznačná - záleží totiž na tom, co zamýšlíme a zda nám lépe sedne nativní kolagen, který je nám přirozenější, nebo hydrolyzovaný kolagen v naštěpené formě. 

Zda je naším cílem podpořit klouby, nebo krásu pleti, nehraje až takovou roli. Zde je na místě vybírat spíše podle zdroje a typu kolagenu:

  1. Kolagen typu I: je nejrozšířenější typ kolagenu, který se nachází v kůži, šlachách, kostech a dalších tkáních.
  2. Kolagen typu II: nachází se převážně ve chrupavkách. Tento typ kolagenu je klíčový pro zdraví kloubů.
  3. Rozlišujeme i další druhy, ale pro účely doplňování kolagenu formou výživových produktů jsou zásadní tyto dva.

Dále se lze orientovat podle původu:

  • Rybí kolagen - populární forma kolagenu, díky své vysoké biodostupnosti a schopnosti se dovede dobře vstřebávat v těle. Hodní se pokožku i na klouby. 
  • Hovězí (bovinní) kolagen má o trochu lepší vstřebatelnost, než vepřový. 
  • Vepřový kolagen se vyznačuje nižší cenou a najdeme ho spíše v levnějších produktech. Ačkoli své účinky má, doporučujeme ho střídat s jinými druhy.
  • Kuřecí kolagen je podobný hovězímu a vepřovému kolagenu a využívá se více na pohybový aparát. 

Umí kolagen zkrášlit pleť, nebo je to mýtus?

Obecně je známo, že kolagen, hlavní bílkovina kůže, může pomoci zvýšit pružnost a hydrataci pokožky, což může vést k mladistvějšímu vzhledu a snížení viditelnosti vrásek. Vedle toho podporuje regeneraci tkání, to částečně urychluje hojení ran a snižuje se tak možnost, že na pokožce zůstane trvalá jizva. Příznivý vliv je popisován i na nehty a vlasy. 

Do jaké míry se ale můžeme na tato tvrzení spolehnout? Můžeme skutečně díky kolagenu viditelně omládnout?

Prozatím neproběhlo dostatečné množství výzkumů, který by stoprocentně prokázaly pozitivní vliv užívání doplňků stravy s kolagenem na naši krásu. Vedle toho nejspíš sami znáte ženu, která s nimi má zkušenost a potvrdí, že její pleť nebo vlasy vypadají lépe. V jádru věci totiž doplňky stravy s kolagenem skoro vždy obsahují i další účinné látky, které už prokázanou účinnost mají. 

Čím doplnit kolagen, abychom byli hezčí?

  • Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu v našem těle a nejen pro krásu, ale i pro pohybový aparát by to měl být doplněk ke kolagenu č.1.
  • Biotin je výborný pro udržení normálního stavu sliznic, pokožky i vlasů. Je snadno dostupný a účinky jsou viditelné.
  • Zinek rovněž podporuje kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Jsou pevnější, lesklejší a rostou rychleji. Protože zinek nám mnohdy chybí, vidíme výsledky jeho užívání také celkem rychle.

Kdy začít užívat kolagen? 

Hodně se o něm mluví, ale málokdy se dozvíme, kdy užívat kolagen. 

Obecně není pevně stanovený specifický věk nebo čas, protože to závisí na individuálních potřebách a zdravotním stavu každého člověka. Někteří začínají užívat kolagen pro podporu zdraví kůže nebo kloubů ve středním věku, kdy se projevují příznaky stárnutí nebo omezení pohyblivosti. Nicméně mnoho lidí začíná s užíváním kolagenu i dříve, pokud mají specifické potřeby, hodně sportují, nebo mají fyzicky namáhavou práci.

Produkce našeho vlastního kolagenu v těle začíná klesat zhruba po třicítce a všimnout si toho lze snadno - pozorujeme první vrásky a ozvat se mohou i počínající kloubní problémy. To je chvíle, kdy o něm začít přemýšlet.


Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Měsíční balení

Doplněk stravy pro zdravé klouby a chrupavky obsahující látky, které dodají pohybovému aparátu vše, co potřebuje. Obsahuje unikátní nativní kolagen typu II z mořských zdrojů značky CalGo, který vyniká větší vstřebatelností v těle.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna