Klouby, kosti, chrupavky – pohybový aparát je dokonalá stavebnice

Klouby, kosti, chrupavky – pohybový aparát je dokonalá stavebnice

3 minuty čtení 1567

Když dva dílky stavebnice spojíme šroubem, mohou se začít hýbat. Téměř stejně funguje i náš pohybový aparát. Kosti spojují klouby, a na ně se upínají svaly. Díky zapojení nervového systému společně vykonají pohyb – chůzi, ohýbání, nebo třeba otočení. Co můžeme dělat proto, aby naše stavebnice fungovala co nejlépe?

Pohyb 

Co se nepoužívá, odchází. To platí pro celý pohybový aparát. Zejména svaly potřebují prohyb kvůli tomu, aby se neztenčovaly a neztrácely svalovou hmotu. Získat ji zpět je mnohem náročnější, než ji pouze udržovat. Navíc čím jsme starší, tím hůře svaly budujeme, a zároveň nám ochabování svalů hrozí víc, než v mládí. Pohyb potřebují také klouby a chrupavky. V kloubu totiž existuje kloubní mazivo, ze kterého získávají chrupavky výživu. Čím více se hýbeme, tím víc se chrupavky vyživují. 

Zkuste chodit do práce pěšky, vyzvednout děti ze školky na kole, nebo přestaňte používat výtah. Tyto tipy už jsou sice lehce otřepané, ale mají něco do sebe. Zařadit pohyb do každodenního života totiž nemusí nutně znamenat zakoupení permanentky na tenis.

Sport pro seniory?

Pohyb je třeba přizpůsobit svému věku. Pokud se necítíte na větší výkon, vyzkoušejte plavání. Do tělesné aktivity se počítá i procházka, nebo pomalejší jízda na kole. V pohodlí domova můžete cvičit na protažení svalů. Rychlost pohybu časem zvýšíte, až získáte lepší kondici. Nezapomínejte ani na ruce – tady svaly ochabují poměrně rychle a je důležité zapojit je do pohybu také. Ve sportu věk nehraje roli, stačí se nevzdat hned na začátku a nenechat se odradit menším výkonem.

Kloubní výživa a vitamíny pro pohybový aparát

Čím více je nám let, tím víc živin naše tělo spotřebuje. Je důležité myslet na to, abychom jich jedli dostatek. Patří mezi ně vitamín C a vitamín D, a minerály jako hořčík a vápník. Pro svaly jsou nezbytné bílkoviny. Výživu pro pohybový aparát můžeme získat z běžné stravy. Vyžaduje to ale čtení složení na obalu, a trochu výpočtů. Zkrátka, plátek citronu v čaji nám potřebnou denní dávku vitamínu C nezajistí. Jestliže chcete svým kloubům a chrupavkám dopřát ještě něco navíc, zaměřte se na kolagen a glukosamin sulfát. To jsou látky, které jsou tělu vlastní, a jsou součástí kloubů a chrupavek. Jednoduše jim tak přidáme stavební hmotu. 

Dámy, zaměřte se na své kosti

Platí to samozřejmě i pro pány, ale ženy po padesátce přece jen trpí více na zhoršenou kvalitu kostí více. To kvůli menopauze. Během ní zažívá celý organismus velký nápor a hormonovou bouři, a pár let poté se může objevit úbytek kostní hmoty. Ze statistik vyplývá, že se to týká zhruba každé třetí ženy. Výrazně tomu přispívá nedostatek vápníku, fosforu a vitamínu D ve stravě. Je zásadní užívat je společně, proto na ukládání vápníku do kostí spolupracují. Vápník je vlastně stavební hmotou kostí, ale také zubů. Jeho deficit nedoplníme ze dne na den, pamatujte proto na vápník ve stravě už mnohem dříve!

 

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna