Jak udržet zdravé klouby?

Jak udržet zdravé klouby?

5 minut čtení 1960

Problémy s klouby nejsou již dávno „výsadou“ seniorů. Tato nepříjemnost hojně postihuje již střední generaci a výjimkou není ani výskyt u mládeže. A čemu je dokonce dobré se vyhnout velkým obloukem? V následujících řádcích Vám odhalíme vše potřebné.

Genetika nebo fyzická zátěž?

Asi Vás nepřekvapí skutečnost, že někteří z nás máme prostě smůlu. Vytáhli jsme si totiž tzv. krátkou sirku a dědíme svá trápení po předcích. Existují rozhodně příjemnější dědictví, ale na druhou stranu je dobré, když něco takového víme dopředu. Když máme k něčemu predispozice, můžeme se lecčeho vyvarovat, nebo se prostě můžeme na svůj problém naopak zaměřit a pokusit se ho řešit.

Jiné problémy jsou naopak věcí vysokého opotřebení chrupavek, čímž v současné době trpí více jak pětina obyvatel ČR. Strašidelné číslo, že? Podíváme se tedy i na to, jak přizpůsobit jídelníček tomu, abychom si spíše pomáhali, než si třeba nevědomě ještě více ubližovali. 

Co přesně je pro nás nevhodné?

Když Vám řekneme, že pohyb, rozhodně o něm nemluvíme na obecné rovině. Pohyb je totiž naopak velmi důležitý. Jen existuje pohyb, který našemu pohybovému aparátu napomáhá, protože ho neopotřebovává v nepřiměřené míře. To je třeba plavání, přirozená chůze, nordic walking, jóga a mnoho dalších lehkých sportů.

A co je tedy pohyb, který pro nás znamená vysoké zatížení? Například tolik populární fotbal, tenis a v podstatě všechny sporty, při nichž dochází k nárazovému zatížení. Tedy i squash, ale pro někoho překvapivě i volejbal. Roli hraje i to, jak často se sportu věnujeme. Pamatujte ale, že pohybový aparát byl stvořen k pohybu a měli bychom toho využívat.

Co opravdu nepomáhá

Jíst gumové medvídky v naději, že si vyřešíte své trápení s koleny, to opravdu není správná cesta. Stejně tak nás nezachrání zkonzumovat denně půl kila tlačenky. I když je pravda, že kolagen obsahují. Ale medvídci se mohou navíc „pochlubit“ poctivou porcí cukru, který až se přemění v tuk, představuje další zlo pro Vaše zdraví v podobě nadváhy. Možná Vás ale překvapíme, že pomoci může třeba i vhodná obuv.

Naopak Vás nepřekvapíme potřebou vyvážené stravy bohaté na minerály a vitamíny.

Obiloviny, luštěniny, čerstvé ovoce, zelenina, maso a ryby plus mléčné výrobky. Tedy nic, co byste slyšeli poprvé. Někteří bychom ale snad poprvé mohli uposlechnout potřebu našeho těla dříve, než začne naříkat kvůli problémům. 

Svaté desatero

Tedy svaté v tom smyslu, že bychom se měli držet některých rad, abychom svůj zdravotní stav zlepšili, nebo ho alespoň nezhoršovali. Pro tvorbu kolagenu je důležitý vitamín C, dále hořčík, který získáte konzumací banánů, celozrnného pečiva, mandlí apod. Nezapomeňte na přísun vápníku, ať už přirozenou formou, nebo v podobě potravinových doplňků. Jedním z nejvhodnějších je například rybí moučka z lososů. Je totiž pro naše tělo nejpřirozenější. K tomu vitamín D, který Vám zaručí ukládání vápníku do kostí. Je tedy vhodné konzumovat obojí. Korunovat to můžete příjmem glukosaminu a vitamínem C, který pomáhá udržet tvorbu kolagenu pro zdravou funkci kloubních chrupavek.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna