Jak funguje imunita u dětí a 4 možnosti, které jste možná ještě nezkusili

Jak funguje imunita u dětí a 4 možnosti, které jste možná ještě nezkusili

3 minuty čtení 1156
Autor: Lenka Zajíčková

Aby se nám podařilo vybudovat silnou imunitu celé rodiny, je nejprve potřeba pochopit, na jakém principu funguje. Dozvíte se také nevšední tipy na to, jak obranyschopnost podpořit.

Imunitní systém je jako naše vlastní armáda spojenců

Představte si, že vaše tělo je pevnost a imunitní systém je armáda, která ji chrání před nepřátelskými útoky. Tato armáda se skládá z různých druhů vojáků, kteří mají speciální úkoly. Jsou to především: 

  • Bílé krvinky, které mají z úkol vyhledávat zločince, kteří se nám snaží způsobit nemoc,
  • B-lymfocyty a T-lymfocyty umí rozpoznat a zlikvidovat patogen a také proti němu vytvořit protilátky,
  • makrofágy jsou velké buňky, které požírají patogeny a také upozorňují ostatní vojáky na to, aby se připravili do boje. 

Buněk, tedy vojáků, je ale mnohem více a celý systém je natolik propracovaný, že by to vydalo na celou učebnici. Nesmíme opomenout třeba zásadní věc, jako je kostní dřeň, kde už zmíněné buňky vznikají. Ve funkci imunity hrají velkou roli i protilátky či tzv. cytokiny - ty si můžeme představit jako telefon, kterým si buňky imunitního systému dávají znamení, že se blíží nebezpečí.

Když bitva skončí, tak si armáda pamatuje, jak vypadali nepřátelé. Pokud se ti samí záškodníci objeví znovu, vojáci je zbystří a rychleji zlikvidují.

A jak funguje očkování? Je jako trénink pro armádu. Vojáci se naučí, jak rozpoznat nepřátele ještě před tím, než se objeví, což znamená, že jsou připraveni bojovat, jakmile se vetřelci dostanou dovnitř.

Jak účinně podpořit imunitu - to chce vědět každý rodič

A obzvlášť na podzim a v zimě, kdy se naši armádu pokouší oslabit nejvíce zločinců. Zázračná pilulka neexistuje, instantní řešení také ne. V jádru věci zkrátka každý někdy musí prodělat nějaké nemoci. My ale zdravým životním stylem můžeme pomoci tomu, aby těch problémů bylo méně a především byly snáze zvládnutelné. Jednou pro vždy přijměte fakt, že péče o imunitu znamená boj na mnoha polích a nevyplácí se některé opustit. Druhou věcí je, že imunita, zejména ta dětská, se vyvíjí a trénuje se. Proto je do určité míry normální a vlastně i potřebné, že jsou děti nemocné. 

Co má na imunitu velký vliv:

Nikomu by dlouhodobě neměly chybět základní vitamíny. Lze je doplnit o zinek - o něm se poslední roky ve spojitosti s imunitou mluví stále více.

Kromě toho jsou tu věci, které jsou zadarmo. Bez kterých se dobrá obranyschopnost neobejde? 

  1. Rozhodně dbejte na dostatek spánku. Čím mladší dítě je, tím větší roli to hraje. Nicméně po celý život potřebujeme nejméně 8h kvalitního spánku k tomu, aby se v imunitním systému mohly odehrát nezbytné procesy. Naopak chronický nedostatek spánku může oslabit imunitní odpověď a zvýšit náchylnost k potížím. Přečtěte si třeba nedávný článek o tom, co všechno zbytečně narušuje dobré spaní.
  2. Otužování může zlepšit funkci imunitního systému tím, že zvyšuje hladiny imunitních buněk, jako jsou bílé krvinky a neutrofily, které jsou klíčové pro boj proti infekcím. Studie ukazují, že pravidelná expozice chladu může stimulovat produkci cytokinů, což podporuje regulaci zánětu a zlepšuje odolnost vůči nemocem. Nemusíte nutně chodit do sauny ani plavat v řece - postupně a s citem se s dětmi naučte potřebovat o vrstvu oblečení méně, doma zbytečně nevytápějte a naučte se spát s otevřeným oknem. 
  3. Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje počet cirkulujících imunitních buněk a to zlepšuje schopnost těla odhalit a reagovat na infekce. Mírná a pravidelná cvičení také pomohou tělu rychleji reagovat na patogeny, čímž se snižuje riziko respiračních infekcí. Pozor - naopak neúměrně vysoká fyzická zátěž, na kterou není dítě zvyklé, může dočasně oslabit imunitní odpověď a zvýšit náchylnost k infekcím, pokud není doprovázena dostatečným odpočinkem a regenerací. Tedy věnujte se s rodinou sportu pravidelně, s rozumem, a rozhodně se poté naučte odpočívat. 
  4. Vitamín D nejen ze sluníčka - nezapomínejte na to, že sluneční svit, který je zdrojem vitamínu D, nám během podzimu, zimy a jara většinou nestačí. V této době je na místě poohlédnout se po jiném zdroji Déčka: tučných rybách či rybím tuku, nebo přímo po doplňku stravy s vitamínem D. Zatímco vitamín C není zase tak těžké získat každý den z ovoce, ryby si obvykle dáváme zřídka a to pro dostatečný příjem vitamínu D či omega-3 nestačí.

Je to tak jednoduché a zároveň tak složité, že? Cesta ke zdraví bohužel nevede přes zkratky, ale když se nad tím zamyslíme, dává to obrovský smysl: strava bohatá na živiny, normální spánek bez vlivu obrazovek (ostatně víte, proč lidé dříve spali líp?), dostatečná dávka pohybu a duševní pohoda - když se nám povede věnovat tělu péči v těchto směrech alespoň částečně, určitě to na zdraví brzy poznáme.




OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Měsíční balení

Omega-3 vyvinutá speciálně pro děti. Žvýkací rybičky mají příchuť Tutti Frutti a jsou přirozené slazené pomocí stévie. Jsou zcela bez rybího zápachu, a proto se hodí i pro ty, kterým vadí rybí chuť. Obsažené kyseliny EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna