Zobrazit kategorie
Jak cvičit během menopauzy

Jak cvičit během menopauzy

3 minuty čtení 1189
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Během menopauzy prodělává tělo velkou změnu. Stejnou změnu by měla mít i vaše sportovní rutina. Věděli jste, že jednoduché udržování fitness rutiny během menopauzy může ve skutečnosti pomoci zpomalit proces stárnutí?

Menopauza přináší v ženském těle významné změny, které často začínají ve 40. letech a pokračují až do 50-60 let. Hormonální posuny ovlivňují vše - od nálady po hustotu kostí. I svalová síla přirozeně začíná klesat. Abyste během této doby zůstali silní, zdraví a nabití energií, je důležité přizpůsobit cvičební rutinu tak, aby tyto změny podpořila.

Pojďme prozkoumat, proč je silový trénink tak důležitý, jak často byste měli být aktivní a jaké cviky jsou nejúčinnější pro ženy v menopauze.

Vypracujte se díky pravidelnému tréninku

Možná máte pocit, že už nemůžete běžet tak rychle, jak jste byli zvyklí. A pro ty, kteří ještě necvičili – určitě je ten správný čas začít hned a nikdy není pozdě. Jak hladina estrogenu během menopauzy klesá, ženy zažívají přirozený úbytek svalové hmoty a hustoty kostí. To může ztížit každodenní činnosti. Silový trénink je jeden z nejlepších způsobů, jak s tím bojovat. Budováním a udržováním svalů můžete zlepšit své celkové zdraví, zůstat nezávislí a cítit se silnější ve svém těle.

Odborníci doporučují silový trénink 2-3 dny v týdnu. Zaměření na velké svalové skupiny, jako jsou střed těla, hamstringy, hrudník, záda a hýžďové svaly, pomůže udržet tělo silné a odolné.

Zůstaňte v pohybu a uděláte hodně pro vaše fyzické i duševní zdraví

Fyzická aktivita se během menopauzy stává ještě důležitější. Pravidelné cvičení může pomoci snížit příznaky, jako je nárůst hmotnosti, změny nálady a kloubní ztuhlost. Kromě fyzických výhod cvičení pomáhá regulovat náladu, zvyšuje energii a dokonce napomáhá lepšímu spánku – to je něco, s čím se mnoho žen potýká.

Zaměřte se na alespoň 150 minut mírné aktivity týdně, která může zahrnovat chůzi, jízdu na kole nebo plavání. Zkuste začlenit silový trénink a balanční cvičení, aby vaše tělo fungovalo co nejlépe.

Kouzlo cílení na klíčové svalové skupiny pro sílu a stabilitu

Menopauza je skvělý čas zaměřit se na svaly, které s přibývajícím věkem často slábnou. Zaměřte se na posilování:

  • Čtyřhlavé svaly a hamstringy: Jsou nezbytné pro sílu a rovnováhu spodní části těla. Cvičení jako dřepy a výpady jsou zde ideální.
  • Hrudní a zádové svaly: Jsou klíčové pro udržení správného držení těla. Vyzkoušejte kliky nebo veslovací cviky, které posílí horní část těla.
  • Střed těla a hýžďové svaly: tzv. Core a hýžďové svaly podporují vaši páteř, zlepšují rovnováhu a zabraňují zranění. Začleňte do cvičení cvik zvaný prkno, most a mrtvé tahy.

Tréninkem těchto klíčových oblastí si můžete udržet pohyblivost, podpořit omezení rizika pádů a zlepšit celkovou kondici.

Změňte své cvičení a zvyšte intenzitu

Jak se vaše tělo během menopauzy přizpůsobuje, je nezbytné jej neustále ztěžovat různými cviky a postupně zvyšovat intenzitu. Používání činek, odporových pásů nebo dokonce cvičení s vlastní váhou může pomoci budovat svaly bez přetěžování.

Během menopauzy je zásadní i regenerace, protože tělu trvá déle, než se po cvičení zahojí. Ujistěte se, že odpočíváte mezi tréninky a zejména po nich. Zaměřte se na alespoň 48 hodin odpočinku mezi procvičováním stejné svalové skupiny. Během dnů odpočinku zařaďte jemné aktivity, jako je chůze nebo strečink, aby bylo tělo v pohybu, aniž by bylo přetěžováno. Správný spánek, hydratace a výživa také podporují rychlejší zotavení.

Klíčem k úspěchu je odpočinek a regenerace!

Závěr – řešení pro vás

Menopauza je obdobím změn, ale to neznamená, že musíte zpomalit. Ve skutečnosti vám může pomoci zůstat aktivní. Díky tomuto přechodu budete silnější a zdravější. Zaměřte se na správná cvičení, obměňujte své tréninky a nezapomínejte na odpočinek a regeneraci. S vyváženou rutinou si lze udržet svou sílu, zvýšit svou energii a cítit se skvěle i během menopauzy.


Sportu zdar!

Nina Wichman


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna