Dozrávají bobule plné zdraví. Brusinky, černý bez nebo borůvky jsou skvělé na imunitu a navíc chutnají – nasbírejte si je s námi!

Dozrávají bobule plné zdraví. Brusinky, černý bez nebo borůvky jsou skvělé na imunitu a navíc chutnají – nasbírejte si je s námi!

3 minuty čtení 2080
Autor: Lenka Zajíčková

Všem, co si rádi syslí na zimu dary přírody, právě začíná rušné období. Nechte se nalákat a nasbírejte si letos něco, co vám pomůže překonat podzimní nachlazení.

Bobulky sbírali lidé už ve starověku

Třeba černý bez zmiňuje už Hippokrates a oblíbený byl později i u nás. Pečlivě studován byl ale až v 18. století, a jak jinak byly jeho účinky potvrzeny. Ne nadarmo vzniklo lidové pořekadlo Před heřmánkem smekni, před bezem poklekni…

Ale už v pravěku měli lidé potřebu řešit různá zranění a nemoci a co jiného tehdy mohli využít, než zdroje z přírody? O tom, zda pro podporu zdraví jedli i bobule tehdejších rostlin, moc nevíme. Je však zjištěno, že znali třeba mátu, řebříček nebo původní kultivar mrkve. Není vlastně úžasné, že tyto rostliny používáme skoro stejným způsobem dodnes?

Co vám roste na dosah a hodí se ke sběru:

Šípky jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C, což je klíčové pro podporu imunitního systému. Vitamin C pomáhá tělu bránit se proti infekcím a pomáhá s tvorbou bílých krvinek. Je to také důležitý antioxidant a nejednoho potěší, že se díky vitamínu C podílí na tvorbě kolagenu, což potřebujeme pro pohyblivé klouby. Sbírejte sytě červené, stále však tvrdé plody. Sušte je celé v temnu a nadrťte, nebo ještě syrové pomelte v mlýnku na maso – bude z toho chutný a zdravý čaj.

Brusinky jsou bohaté na flavonoidy, které mohou pomoci snížit oxidační stres. Dále je tu vláknina výborná na správné trávení. Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitní systém. Brusinky jsou nejchutnější třeba v podobě kompotu, jenže varem o část živin přicházejí. V každém případě je to vítané zpestření jídelníčku a jestliže vám rostou v lesem za domem, směle do sběru! Během září totiž bývá úroda nejbohatší. Podobné vlastnosti mají i borůvky

Plody černého bezu rovněž ceníme pro obsah vitamínu C a antioxidantů. Zdá se to už trochu nuda? Pravdou ale je, že právě vitamín C, společně s vitamínem D, jsou na imunitu opravdu nejlepší. Černý bez v podobě čaje, sirupu, nebo třeba pastilek je osvědčeným prostředkem na nachlazení. A pomůže i s pročištěním těla. Pozor – syrové bezinky jsou mírně jedovaté! Musí projít tepelnou úpravou nebo zpracováním v doplněk stravy. Co z nich uvařit? Třeba typicky babičkovskou věc: bezinková povidla!

Někomu neznámá je aronie – druh jeřábu. Aronie jsou velmi bohaté na anthokyany, které jsou silnými antioxidanty. Tyto sloučeniny pomáhají neutralizovat volné radikály a chránit tělo před oxidačním stresem a poškozením buněk. Opět je tu vitamín C. Ukazuje se, že aronie by měla být prospěšná i srdeční soustavě. Velkou výhodou je, že aronie skvěle chutná a hodí se třeba do moštu, samozřejmě pak do zavařenin nebo na sušení.

Všechny zmíněné plody babího léta mají jedno společné: antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které hrají klíčovou roli v podpoře imunitního systému tím, že chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Volné radikály jsou reaktivní molekuly, které mohou způsobovat oxidační stres a poškozovat buněčné struktury, což může narušit imunitní systém a přispět k rozvoji potíží. Antioxidanty umí tyto volné radikály zneutralizovat a tím pádem podporují zdravou funkci imunitních buněk.

Za antioxidant považujeme třeba vitamín C, A nebo E. Vedle toho jsou to přírodní barviva – karoteny či anthokyany. Ty můžeme rovněž označit společným názvem Flavonoidy.

Flavonoidy jsou vylučovány rostlinami. Jsou zodpovědné za širokou škálu barev v nich, nebo třeba v ovoci a zelenině, od červené a modré po žlutou a zelenou. Existuje více než 6 000 různých flavonoidů. Takže už víme, co dává mrkvi oranžovou a černému bezu temně fialovou barvu. 

Čím sytěji ovoce barví, tím je zdravější! Mohou za to flavonoidy, které zároveň podporují naše zdraví. Dopřejte si proto celou barevnou paletu ovoce a zeleniny. 

Na procházku proto od teď choďte jedině s košíkem a krabičkou a neváhejte se zásobit vším, co cestou najdete. Šípky na čaj, aronii na šťávu, borůvky a maliny jen tak na zobání. Přírodní zásoba vitamínů je vám otevřena!


ImuBerin

ImuBerin Měsíční balení

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury. Spojuje v sobě superkombinaci vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a přirozenou obranyschopnost těla a směs biologicky aktivních flavonoidů získaných z extraktů známých bobulí.

Přidat komentář

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna