Co jedí Norové na Vánoce? Kulinářská cesta norskými vánočními tradicemi

Co jedí Norové na Vánoce? Kulinářská cesta norskými vánočními tradicemi

3 minuty čtení 2923
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Blíží se kouzelné období, a proto vás chci pozvat na cestu za vánočními kulinářskými tradicemi v Norsku. Ne - nejíme pořád ryby - o Vánocích jíme hodně masa. Máme různé tradice podle toho, kde se v zemi nacházíte, a liší se od severu k jihu, od východu k západu. Na Vánoce dodržujeme staré zvyky a rituály a večeře, kterou jíme společně s rodinou a přáteli večer 24. prosince, je pro nás velmi důležitá. Prosinec je něco, na co mnoho lidí čeká celý rok!

Štědrovečerní večeře s tradicemi z Norska

V Norsku obvykle jíme hodně ryb, ale pokud jde o Vánoce, ryby nehrají při večeři hlavní roli. Ve skutečnosti jen 1 % z nás jí na Štědrý den tresku. Většina si dává maso. A jaké druhy masa to jsou, záleží na tom, odkud z Norska pocházíte. Na západním pobřeží, odkud pocházím, dáváme přednost jehněčímu masu, které se solí, suší a několik hodin dusí. 

Na východě země mnozí dávají přednost vepřovým žebírkům. Na severu si vybírají obě tyto varianty a jen malá část z jižního Norska dává přednost treskám. Kromě toho někteří dávají přednost krůtímu masu nebo velmi zvláštnímu norskému "lutefisku", což je sušená treska vypraná v louhu. Nezní to dobře, já vím - ale v době Vánoc je to velmi oblíbené. Kromě masa máme brambory, hořčici, různé omáčky, kysané zelí, červené zelí, ovoce a různé druhy zeleniny. K pití se podává speciální vánoční pivo, aquavite - norská pálenka, nebo víno a děti dostávají červené nealkoholické nápoje zvané "Julebrus".

Dezerty s překvapením!

Jako dezert se podává rýžový krém (ne zmrzlina!), šlehaná smetana s moruškami, karamelový pudink nebo vánoční cukroví. Do rýžového krému často dáváme jednu mandli jako překvapení a šťastlivec, který mandli v krému najde, vyhrává velké marcipánové prasátko! Pro děti je to velmi zábavné a vzrušující! K tomu všemu přidáváme vánoční cukroví, čokoládu, marcipán a samozřejmě perníčky! Takže pokud to všechno někdo přežije - jsme připraveni na dárky pod stromečkem!

"7 druhů vánočního cukroví" - Tato tradice pochází z doby před 140 lety - kdy v Norsku vyšla první kuchařka. Všichni hospodáři s úctou k sobě samým by měli na Vánoce vyrobit 7 různých druhů cukroví a koláčů. Různé druhy cukroví se v různých částech země liší, ale 7 je počet starých tradic...

Štědrovečerní oběd

Po všem tom těžkém jídle na Štědrý den mnoho lidí čeká až do oběda následujícího dne, než bude další jídlo... a teď přijde na řadu ryba! Podává se čerstvé pečivo se skvělými přílohami, jako jsou různé druhy lososa, "rakfisk", různé druhy sleďů a také uzeniny z ryb a masa. Jíme také waldorfský salát, salát z červené řepy, sušené ořechy a oříšky, brambory a různé druhy zeleniny. 

Norové milují své vánoční tradice a setkávání u stolu s přáteli a rodinou je pro ně velmi důležité. Ale po několika dnech jsme přecpaní a cítíme se dost nesví a musíme se vrátit ke každodenní rutině. Možná bychom si po tom všem mohli dopřát denní dávku omega-3! Co jíte na Vánoce vy? Možná by se vám také hodila dávka omega-3 na Nový rok? Tady to můžete vyzkoušet zdarma!


Veselé Vánoce z Norska!

Nina Wichman



OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Měsíční balení

Vysoce kvalitní doplněk stravy s omega-3. Základem je nejčerstvější olej SALfresh získávaný z lososů žijících v průzračných vodách norských fjordů, který je běžně v doplňcích jinak nedostupný. Nová receptura doplněná o vitamín D pro podporu imunitního systému.

Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna