Chůze a běhání - praktické tipy, které vám pomůžou v začátcích

Chůze a běhání - praktické tipy, které vám pomůžou v začátcích

143

S přicházejícím jarem máme snahu trávit víc času venku. Kromě relaxace nám však i obyčejná chůze nabízí spoustu zdravotních benefitů. Přečtěte si, proč byste měli chodit častěji, a na co se zaměřit, když se chystáte začít běhat.

Chůze má hned několik výhod:


•    neunaví nás tolik, jako běh – dojdeme dál, než bychom doběhli
•    spalujeme energii z tuků 
•    není tak náročná pro pohybový aparát
•    chodit může i ten, kdo běhat nemůže


Mysleli jste, že chůzí pro své tělo a kondici nic neděláte? To je velký omyl. Při chůzi se spalují kalorie, a je tedy skvělou cestou, jak podpořit hubnutí. Samozřejmě platí, že čím častěji chodíme, a čím delší procházky děláme, tím lépe. Dost dobře jde spojit příjemné s užitečným – pokud z práce či z nákupu půjdete pěšky a nepojedete autem, vlastně se to také dá považovat za plnohodnotný pohyb. 


Přizpůsobte si rychlost chůze

Je logické, že pokud nám jde o shození nějakého kila, měla by být chůze svižná. Jestliže úplně začínáte, netrapte se hned v začátku a rychlost navyšujte postupně. Docela šikovný, a ne moc drahý pomocník může být krokoměr ve formě hodinek, který dokáže měřit i tepovou frekvenci, spálené kalorie, nebo ušlé kilometry. Podobné funkce nabízejí i aplikace v telefonu. Nejde o nezbytnou věc, avšak výsledky vás budou pozitivně motivovat. Dobré je vytvořit si režim, a zařadit delší chůzi do svého pravidelného programu třeba třikrát týdně.

 


Běhání jen pro pokročilé?

Pokud se rozhodnete opravdu zvýšit tempo, a věnovat se spíš běhání, posílíte svou kondici mnohem lépe, než prostou chůzí. Samozřejmě spálíte také větší množství energie – jednoduše řečeno, běháním zhubnete víc a rychleji. Kdo ale skutečně nikdy neběhal, měl by si přečíst alespoň pár užitečných informací do začátku:


•    běhání je náročnější na klouby – mějte kvalitní a správnou obuv
•    je dobré nepodceňovat protažení před i po běhání
•    nepřeceňujte se ve svých začátcích
•    naučte se dobře dýchat
•    vždy mějte s sebou pití


To je jen pár tipů, na které se máme zaměřit, když se chystáme běhat pravidelně. Tak úplně to ale nestačí – jde o techniku běhání, která je ze všeho nejdůležitější. Při běhu dopadá na naše klouby větší zátěž a tlak kvůli intenzivnějším nárazům. Také se více zapojí svaly, a pro ty, kteří neměli žádný trénink, hrozí i riziko úrazů. Je dobré oslovit někoho, kdo má s běháním větší zkušenosti, aby se podělil o své poznatky. 


Nepodceňujte pitný režim

Leckdo by si řekl, že s sebou nechce tahat lahev s pitím, ale vězte, že po pár kilometrech rychlého pohybu budete toužit jen po doušku vody. Kvůli zvýšené zátěži nám může být i na omdlení, a suchý pocit v ústech nám také nebude příjemný. Mějte u sebe i malou svačinku v podobě cereální tyčinky, nebo alespoň hroznový cukr, který je rychlým zdrojem energie v případě, že ztratíte sílu. Co se moc nevyplácí, je vydatné jídlo těsně před sportem.


Jaké živiny potřebuje pohybový aparát?

Při pravidelném pohybu bychom se měli zaměřit i na svůj jídelníček, a pamatovat na dostatečný příjem těchto živin:


•    kolagen pro výživu chrupavek
•    vápník – stavební hmotu kostí
•    bílkoviny pro budování svalové hmoty
•    vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu
•    hořčík pro správnou funkci nervové soustavy a svaly
•    vitamín D, který se stará o ukládání vápníku do kostí


Spolehlivou volbou je FlexiMed – výživa pro celý pohybový aparát. Více informací o tomto produktu se dozvíte na této stránce.

 


Přidat komentář

Sdílet

Mohlo by vás zajímat

Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna