Zinek zpomaluje progresi VPMD

Zinek zpomaluje progresi VPMD


Udržení dostatečné koncentrace zinku na úrovni retinálního pigmentového epitelu (RPE) a v cévnatce je rozhodující pro udržení buněčné funkce a pro mezibuněčnou komunikaci. Zinek může pomoci zpomalit progresi věkem podmíněné makulární degenerace (Age-related Macular Degeneration, VPMD) díky tomu, že podporuje odstranění odpadních produktů metabolizmu a segmentů fotoreceptorů. To vyplývá ze studie zaměřené na onemocnění věkem podmíněné makulární degenerace a vliv zinku na endoteliální fenestrace, jejíž výsledky byly publikované v odborném časopise International Journal of Molecular Science.

Věkem podmíněná makulární degenerace je degenerativní onemocnění vnější sítnice, které vede k nevratné ztrátě zraku. Ve vyspělých zemích je nejčastější příčinou praktické slepoty u starších osob a celosvětově tímto onemocněním trpí 200 milionů lidí. VPMD je spojována se změnou koncentrace zinku v séru a v očních tkáních. Farmakologická léčba zpravidla zpomaluje progresi onemocnění, ale v současné době není schopná jí zcela zabránit. 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/1422-0067/22/21/11974/htm
https://www.nature.com/articles/s41467-021-27935-9 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna