Zinek je vhodnou součástí léčby idiopatické sterility

Zinek je vhodnou součástí léčby idiopatické sterility

Studie publikovaná v odborném časopise Irish Journal of Medical Science dospěla k závěru, že užívání zinku významně zlepšuje biochemické parametry, zánětlivé faktory, koncentrace a motilitu spermií u mužů trpících idiopatickou sterilitou (idiopathic infertility). Při studii bylo po 3 měsících užívání zároveň pozorováno významné zvýšení morfologie spermií (procento spermií s normálním tvarem a velikostí) a reprodukčních hormonů a významné snížení fragmentace DNA (DNA fragmentation). Zinek je dle jmenované studie vhodný jako součást léčby obsahující účinnou látku pentoxifylin. 
Zinek je pro organismus nezbytný stopový prvek. Hraje důležitou roli při tvorbě a zrání spermií a při oplodnění. Epidemiologické studie prokázaly, že závažný nedostatek zinku může vést k nízkým hladinám zinku v semenné plazmě (seminal plasma), nedostatku testosteronu a inhibici spermatogeneze. Zinek je dále potřebný při replikaci nukleonových kyselin, transkripci a syntéze proteinů, buněčném dělení a regeneraci poškozených buněk. Zinek se také podílí na biochemických a fyziologických procesech a byly u něj zaznamenány antioxidační a protizánětlivé účinky. 

Zdroje:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11845-022-02931-0
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266639612100039X 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna