Zinek a selen jako součást léčby onemocnění prostaty

Zinek a selen jako součást léčby onemocnění prostaty

Tématem suplementů v rámci farmakoterapie onemocnění prostaty se zabýval přehledový článek publikovaný v časopise Research Results Pharmacology. Článek se zaměřil mimo jiné na shrnutí role selenu a zinku. 
Selen paří, stejně jako zinek, mezi životně důležité stopové prvky plnící v organizmu důležité fyziologické funkce, včetně posílení imunitního systému. Proto se aktivně používá v onkologii. Selen, případně v kombinaci se zinkem, je dlouhodobě využíván také v urologické praxi, konkrétně při léčbě onemocnění prostaty – zejména chronické prostatitidy (chronic prostatitis) a adenomu prostaty (prostate adenoma), benigních změn v tkáních prostaty. Referenční hodnota příjmu selenu pro dospělého člověka je stanovena 55 μg. Zinek pak hraje roli při stabilizaci DNA spermií a podporuje antibakteriální mechanismus prostatické tekutiny. Referenční hodnota příjmu zinku pro dospělého člověka je 100 mg. 

Zdroje:
https://rrpharmacology.pensoft.net/article/67465/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Doporu%C4%8Den%C3%A1_denn%C3%AD_d%C3%A1vka
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna