Ženšen zmírňuje příznaky patologické únavy

Ženšen zmírňuje příznaky patologické únavy

Panax ginseng (ženšen pravý) může přispět ke zmírnění nejen běžné, ale i patologické únavy či příznaků vyčerpání. K tomuto závěru dospěl shrnující článek publikovaný v časopise Foods. Ženšen může regulovat expresi prozánětlivých cytokinů (IL-6, TNF, IL-1), snížit akumulaci metabolitů a aktivovat signální dráhy Nrf2 (Nuclear factor erythroid 2-related factor 2)/ARE a PI3K (fosfatidylinositol-3-kináza)/Akt související s oxidačním stresem. Vliv na tyto mechanismy naznačuje, že ženšen může díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům zmírnit příznaky patologické únavy.

Vyčerpání se zpravidla projevuje únavou, slabostí, zvýšenou potřebou odpočinku, podrážděním, sníženou koncentrací, nespavostí a poruchami kognitivních funkcí. K hodnocení závažnosti únavy se v současné době využívá například metoda vizuální analogové škály únavy VAFS (Visual analog fatique scale), multidimenzionální škála únavy MFS (Multidimensional fatique scale) nebo skóre krátkodobé únavy BFI (Brief Fatique Inventory).


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2304-8158/10/5/1030/htm 
https://www.wikiskripta.eu/w/Cytokiny

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna