Ženšen sníží únavu související s nemocemi a léčbou

Ženšen sníží únavu související s nemocemi a léčbou

Užívání doplňků stravy obsahujících ženšen snižuje únavu způsobenou onemocněními (například rakovinou) a jejich léčbou. K tomuto závěru dospěla metaanalýza, která byla publikována v odborném časopise Medicine. Metaanalýza zahrnovala 12 randomizovaných kontrolovaných studií se 1 298 účastníky. Výsledky prokázaly, že mezi experimentální a kontrolní skupinou se vyskytují statistické rozdíly (standardizovaný střední rozdíl -0,33; 95% limit intervalu spolehlivosti 0,44–0,22).

Únava je fyziologický jev, který se projevuje špatnou náladou, nízkou vitalitou a nekvalitním spánkem. Objevit se mohou také bolesti svalů, svalová slabost a ztráta hmotnosti. Studie zaměřené na účinky ženšenu potvrdily, že má proti únavové, proti nádorové a proti stárnoucí účinky, zlepšuje mikrocirkulaci a schopnost tkáňové anti hypoxie a inhibuje agregaci krevních destiček. Zaznamenáno bylo také zlepšení myšlení a fyzické aktivity.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9239648/

 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna