Ženšen jako alternativní terapie erektilní disfunkce

Ženšen jako alternativní terapie erektilní disfunkce

Odborníci z Monash University Malaysia se zaměřili na kritické zhodnocení klinických studií a další vědecké literatury věnujících se vlivu ženšenu (Ginseng) na erektilní disfunkci (Erectile Dysfunction, ED). Na základě analýzy dospěli k závěru, že ženšen je, vzhledem k významnému zlepšení skóre Mezinárodního indexu erektilní funkce (International Index of Erectile Function, IIEF) a k jeho bezpečnostnímu profilu, vhodnou alternativou k aktuálně dostupným postupům při léčbě erektilní disfunkce. Dle vědců je pravděpodobné, že po provedení rozsáhlejších klinických studií bude ženšen zařazen jako alternativní terapie erektilní disfunkce. 

Z lékařského hlediska jsou nejznámějšími druhy ženšen pravý (Panax Ginseng) a ženšen americký (Panax quinquefolium). Ze studie, která se zaměřila na analýzu složek v různých částech rostlin (vedlejší kořeny, hlavní kořen, oddenek, stonek, list) vyplývá, že koncentrace ginsenosidů se v různých částech liší. Největší množství přitom bylo obsaženo ve vedlejších kořenech (u ženšenu pravého 142,49 ± 1,14 mg/g, u ženšenu amerického 115,69 ± 3,51 mg/g). Koncentrace ginsenosidu Rb1 byla nejvyšší v podzemních částech rostlin a koncentrace ginsenosidu Re v nadzemních částech. Oba druhy ženšenu pak měly relativně podobné zastoupení ginsenosidů. 

 

 

Zdroje:
https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=112894
https://www.mdpi.com/2218-273X/10/3/372/htm 
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna