Vztah vitaminu D a covidu-19 zkoumalo přes 50 studií

Vztah vitaminu D a covidu-19 zkoumalo přes 50 studií

Suplementace vitaminu D s cílem zajistit minimální hladinu 25-hydroxyvitaminu D (25-OH D) v krvi 75 nmol/l může pomoci snížit riziko infekce SARS-CoV-2 a jejích závažných následků, včetně mortality. K tomuto závěru dospěl na základě meta analýzy shrnující článek publikovaný v odborném časopise Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. Do dnešního dne se na spojitost hladiny vitaminu D a onemocnění covid-19 zaměřilo více než 50 studií, ve kterých se mimo jiné ukázala vysoká prevalence deficitu vitaminu D u pacientů hospitalizovaných s onemocněním covid-19. 

Stejným tématem se zabývala také studie publikovaná v časopise Journal of General Internal Medicine. Podle té existuje statisticky významná nepřímo úměrná korelace mezi zvyšující se koncentrací 25-OH vitaminu D (od 37 do 150 nmol/l) a snižující se pravděpodobností hospitalizace s onemocněním covid-19 (od 24,1 do 18,7 %, p=0.009) a mortalitou na toto onemocnění (od 10,4 do 5,7 %, p=0.009). 

 

Zdroje:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11154-021-09705-6 
https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-021-07170-0
 

Zpět do odborné sekce
Online poradna
MUDr. Tomáš Vymazal
prof. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA
Přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol

Chcete se zeptat na naše doplňky stravy a jejich užívání, zeptejte se v online poradně našich odborníků z pohodlí domova.

Online poradna